1553

Писмо до съдия Цариградска: Мъжът и децата ти ще са с бетонирани крака в язовира

Срещу мен започна сложно функционираща организирана атака. Старта с медийна публикация, а след това с предупреждение, че ще бъде свалена, ако удовлетворя искането на лицето Мартин Божанов -Нотариуса. От мен не се искаше резултат, който да удовлетвори Божанов, а аз да се отведа от дело, в което той участваше.

Това заяви съдия Владислава Цариградска по време на изслушване в заседанието на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса.

Цариградска каза, че са “отправяли поздрави към семейството ѝ, но в контекста поздравите са служели за предупреждения”. Тя посочи, че освен Мартин Божанов-Нотариуса в цялата дейност за натиск са участвали Велимир Атанасов и Калин Чанков. Съдийката поясни, че по това време министър Данаил Кирилов ѝ назначава служебна охрана.

“До май месец 2023 г. за МВР и прокуратурата нямаше престъпление”, каза тя и коментира, че не е настоявала за охрана, а просто е предоставила доказателства. Тя уточни, че през миналата година е поискала да се провери дали не е следена със специални разузнавателни средства.

“Имам жалба в Страсбург. Надявам се един ден да успея да докажа, че съм била подложена на разузнавателен контрол”, добави тя пред депутатите.

В началото на заседанието на комисията, Цариградска отказа да седне до прокурор Невена Зартова и обясни какви са причините.

“Нищо лично към Зартова, но имам достатъчно доказателства, че тя лично е допринесла Божанов да придобие този демоничен образ и най-вече с осигуряване на прокурорски чадър и чадър от службите. Това, което аз знам, българската прокуратура не иска да го знаете и вие”, каза Цариградска.

Тя призова да се провери колко преписки и наказателни производства е имало срещу магистрати от 2010 година досега. Според нея на базата на тази информация може да се види кои магистрати са се издигнали професионално поради странни обстоятелства и към какви кръгове вероятно са се насочили.

Цариградска отказа да даде информация и имена на прокурори, които може да имат отношения с определени кръгове. “Прекалено опасно е да се подхвърлят имена на магистрати. Мога да нанеса големи вреди. Съдийската колегия към ВСС започна голяма проверка и истината може да излезе през делата”, поясни тя.

Съдебната власт трябва да се изчисти, но вие трябва да изчистите политическите поръчки. Няма как в този състав ръководството на прокуратурата това (изчистването на съдебната власт ) да намери отзвук, смята Цариградска. Според нея бившите двама и настоящия главен прокурор играят роля за запазване на влиянието на определени лица в съдебната система.

“Със сигурност Сотир Цацаров, Иван Гешев и Борислав Сарафов имат пряк интерес да държат похлупака”, смята Цариградска.

Тя обяви, че заплахите към нея не спират и идват на мейла на съда в Плевен, където тя самата работи. “На 19 февруари бях предупредена, че мълчанието е злато и ако не млъкна ще ми изкормят гениталиите. Вчера градацията продължи. Най-смущаващият имейл е - кажете на Цариградска ако не млъкне и мъжа й и децата й ще са с бетонирани крака на дъното на язовира”, съобщи съдийката.

Цариградска запита кой я заплашва при положение, че Божанов е убит и настоя този въпрос да намери своя отговор възможно най-скоро.

Проблемът се оказа в това на кое място в залата ще стоят изслушваните. Първоначално съдия Владислава Цариградска категорично отказа да седне до прокурор Невена Зартова и зае място в близост до депутати. Впоследствие пък депутати от ГЕРБ се оплакаха, че не я виждат, защото не е седнала на удобно място. Гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис също категорично заяви, че не иска да сяда в близост до Зартова. В крайна сметка, след като бяха загубени повече 20 минути, изслушваните лица бяха разместени из залата.

Комисията реши, че на днешното заседание ще изслуша и бившите заместник-ръководители на СРП Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев, както и заплашените гръцки бизнесмени Анастасиос Дико и Йоаким Каламарис.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
10 коментара
Ананиев:Има вариант

Ананиев:Има вариант

23.02.2024 | 20:13

Оказва се, че в йерархията на прокуратурата има хора, които са роднини, каза още той Препоръчвам на всеки да изгледа 8-часовото заседание на парламентарната комисия за Нотариуса вчера - къде може да видите плачещ прокурор, на тази комисия може да се види. Изслушахме три страни - съдия Цариградска, прокурор Зартова и двамата гръцки бизнесмени, които са били рекетирани, изнудвани и притискани, за да могат по някакъв начин да им вземат имотите. Това коментира пред БНТ депутатът Настимир Ананиев - зам.-председател на ПГ “Продължаваме Промяната - Демократична България”. По думите му, това което се е разбрало на комисията е, че има един много смел магистрат в лицето на съдия Цариградска: "Човек, който не се притеснява и който непрекъснато е заплашван. Вчера тя прочете едно от съобщенията, които я заплашват, че ще сложат бетонни обувки на децата и мъжа ѝ и ще ги намери в язовира. След като изслушахме и прокурорите, видяхме антипода на смелостта - страхът. Всъщност той беше заявен. Прокурор Зартова каза, че се страхува и че "семейството" - тя така го нарече, семейните връзки в съдебната система до къде водят, защото се оказа, че тя е кума на председателя на Апелативна прокуратура, също така и кума на заместник-председателя на градската прокуратура. Оказа се също, че нейния баща е кум на Огнян Герджиков. Появяват се едни връзки, но притеснителното е, че в йерархията на прокуратурата има хора, които са роднини. И тогава тя каза: аз бях поканена в "семейството". Оказва се, че организацията около Пепи Еврото се е наричала "семейството" и Зартова е била поканена там, но е отказала, посочи още Ананиев и добави: "Нашата съдебна система е във валутен борд с Пепи Еврото, защото покрай Нотаруса, за който искаме да хванем факти и обстоятелства, връзките се преплитат. Според мен те са били една група, която след това се е разцепила, може би покрай напрежението Сарафов - Гешев и са се опитвали всеки да отстрани другия. Това ще доведе до повече светлина и прозрачност какво се случав, но е много плашещо, когато говорят, че искат да те поканят в "семейството" и надминава дори филм на Копола, където влизаш в един кръг и където се оказва натиск, изнудват бизнесмени, решават се дела при които някой друг идва и казва на прокурора или на съдията по какъв начин да действа."

Отговори
1 0
Каламарис

Каламарис

23.02.2024 | 08:27

"Наглост и спектакъл" - гръцкият бизнесмен Каламарис с директни обвинения към Зартова Гръцките бизнесмени получили обвинения от СРП за "неясно престъпление" След изслушването на Владислава Цариградска, Невена Зартова и нейните бивши заместници, парламентарната комисия по случая "Нотариуса" изслуша гръцките бизнесмени Йоаким Каламарис и Анастасиос Дикос. Именно те обвиняват бившия районен прокурор на София Зартова и заместника ѝ Борислав Георгиев във взаимодействие с Нотариуса, за да бъдат повдигнати несъстоятелни обвинения на гръцките инвеститори. Гръцките бизнесмени обясниха, че са получили обвинения от СРП за неясно престъпление. По тези обвинения са им били определени рекордни парични гаранции и им е издадена забрана да напускат България. Те определят този период като кошмарен, защото през това време групата около Нотариуса им е искала пари, за да им "оправи положението". "Тези трябва да дават обяснения в институциите защо делата и кражбите на имотите на хората и на деди, и на баби на българите ги няма. Не тука. Усетихте ли наглостта, спектакъла? Колко дълбоко е? Защото играят роля, господа. И лицето Зартова не знае защо Божанов не е имал 20 дела, защото нейният кум беше на нейното място - Радослав Димов. Дали някой отиде на апелативен прокурор? И Огнян Герджиков е на баща ѝ кум." - посочи бизнесменът Йоаким Каламарис. Той се обърна към Невена Зартова с въпроса „Г-жо Зартова, вие асистент ли сте в Софийския университет, преподавате ли?“, но който тя отговори с „да“. „Там е заровено яйцето, разбирате ли - не при нас!“ – каза Каламарис. "Постановлението, с което Софийската градска прокуратура, по реда на служебния надзор, отмени трите обвинения, е защото се касае за гражданско-правен спор, който е решен чрез средствата на институционалния тормоз и методите на НПК и НК", отбеляза адвокатът на бизнесмените Ася Манджукова. Каламарис призова депутатите да поканят на изслушване главния архитект на София Здравко Здравков. "За да го попитате какъв терор имаха от лицето, това, което се прави на вода ненапита. Имало деца, ние нямаме (става дума за прокурор Борислав Георгиев, напуснал заседанието по-рано - б.р). Молбата ми е за главния архитект и неговия екип, защото ние не можехме да стъпим в общината заради терора на прокуратурата. Да го попитате този човек. Ние не сме престъпници, господа." - добави Каламарис.

Отговори
3 0
Смела жена!

Смела жена!

23.02.2024 | 08:25

Посочи имащите интерес да държат похлупака на гювечето с помията ЗАТВОРЕН - заради ОМЕРТАТА!

Отговори
3 0
партии-ОПГ

партии-ОПГ

23.02.2024 | 06:34

Ето в такава "демократична" държава живеем! Мрежите на мафията са навсякъде! И в средата им стоят два дебели паяка!

Отговори
10 0
Не й вярвам

Не й вярвам

22.02.2024 | 22:14

Една дума на тая. Тя е оплетена с много мутри и сега се прави на светица. Кой знае от къде идват тези заплахи и какво целят.

Отговори
3 12
Не съм сигурен

Не съм сигурен

22.02.2024 | 22:38

че боксьорът може да пише, но всичко е възможно…

Отговори
3 5
елма

елма

23.02.2024 | 13:51

И правилно не й вярвате. Нейният съпруг и брат му са едни от първите след 1989 г. съдени за рекет. https://alarma.bg/2019/10/13/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D1%82%D1%8C%D0%BE%D1%80/

Отговори
1 0
КАК УМНИТЕ И КРАСИВИ ПОЛИТИЦИ И ЖУРНАЛИСТИ СЕ ГЪРЧАТ ПО ТЕМАТА ЗА ТАКА

КАК УМНИТЕ И КРАСИВИ ПОЛИТИЦИ И ЖУРНАЛИСТИ СЕ ГЪРЧАТ ПО ТЕМАТА ЗА ТАКА

22.02.2024 | 21:05

КАК УМНИТЕ И КРАСИВИ ПОЛИТИЦИ И ЖУРНАЛИСТИ СЕ ГЪРЧАТ ПО ТЕМАТА ЗА ТАКА НАРЕЧЕНИЯ НОТАРИУС. ТРЕТОРАЗРЯДНИ МОШЕНИЦИ СА УМНИТЕ И КРАСИВИТЕ. ПОШЛА ПРОДУКЦИЯ НА АМЕРИКАНСКИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ИНЖЕНЕРИНГ https://afera.bg/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d1%83%d0%bc%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b8-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b8-%d0%b6%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b0%d0%bb/

Отговори
3 7
Мильо

Мильо

22.02.2024 | 20:37

Явно Цариградска е решила да говори. Но тя казва неща, които всеки би се досетил, а именно - Цацаров, Гешев и Сарафов трябва да бъдат разследвани! НО ще разреши ли МАФИЯТА ? Вижте за кое време говори и кой е бил начело на власта! Смятам, че ОПГ ГРОБ няма да и разрешат повече разкрития! Съдебна реформа НЯМА да има, за съжаление. Всички, извикани от комисията ОТКАЗВАТ да седнат до Зартова! ЗАЩО? Тя също трябва да бъде раздрусна! Общо взето - не очаквам нищо добро! Мафията управлява! Вместо в затвора - мафиотите....

Отговори
30 0
Време е да се взривят-цялата структура и подкупни политически поръчки.

Време е да се взривят-цялата структура и подкупни политически поръчки.

22.02.2024 | 19:54

Време е да се пречистят докрай!Дано удържи Цариградска,смела жена се оказа!С повече “атрибути” от мъжете!

Отговори
53 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?