2374

Пътуващите в сръбския автобус: Шофьорът се разсея заради седалка

Извозват по-леко пострадалите деца в катастрофата на АМ "Тракия" до границата със Сърбия

След тежката катастрофа на сръбски автобус с деца, на магистрала "Тракия", първите две линейки с по-тежко пострадалите деца пристигат в София. Шофьорът на автобуса е задържан за 24 часа. Водещата версия за инцидента е шофьорска грешка, предаде БНТ.

Пътуващите в автобуса разказаха, че не са се движили с превишена скорост, а инцидентът е станал заради разсейване на шофьора.

"Един човек искаше да седне до шофьора и искаше той да му покаже как се спуска седалката, наклонихме се надясно и автобусът отиде. Шофьорът беше добре отпочинал, наспал се, имаше стая цял ден и това е всичко. Бяхме в Слънчев бряг, оттам тръгнахме за Сърбия, спряхме на бензиностанция, десет километра дотук и това беше", разказа ръководител на групата.
Страх и голям стрес преживяват все още всички, пътували в автобуса. С тях цяла нощ са работили психолози.

Автобусът се преобърна на магистралата снощи около 20.00 часа. В болницата в Стара Загора остават двама възрастни и 12 деца, но лекарите нямат притеснения за тях, съобщи служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, който беше на място заедно със сръбския си колега.

Двете деца, пострадали най-сериозно в катастрофата на АМ "Тракия", бяха транспортирани тази сутрин с линейки от болницата в Стара Загора до детската неврохирургия на "Пирогов" в София. Едното, което беше в по-тежко състояние вчера, е стабилизирано и в съзнание.

Другото дете е с травматичен шок и наранявания на ръката. Неврохирурзи ще правят всичко възможно да помогнат за възстановяването му, защото състоянието на детето тази сутрин се е усложнило.

Двама възрастни и 12 деца остават под медицински грижи. От 49 души, пътували в автобуса, 44-ма са минали през болницата в Стара Загора. Лекари бяха единодушни, че бързата реакция на хората, спрели на магистралата да окажат първа помощ на пострадалите, са дали шанс животът на всички да бъде спасен.

По-леко пострадалите деца ще бъдат транспортирани днес до границата, където да ги поемат медицински екипи от Сърбия.

Малко след 9.00 часа тази сутрин двете най-сериозно пострадали деца поеха с линейки към специализираните клиники на "Пирогов".

Братът на Илия, е пристигнал от Белград още вчера, но все още не беше успял да го види.

"Не съм успял да говоря с него, в интензивно е и не може да се говори", каза Марко, брат на пострадало дете.
Роднини на по-леко пострадалите деца прекараха нощта заедно с тях в хотел. Любиша Николич е дядо на две от момичетата, пътували с автобуса.

"Нашите внучки са добре, сега ще ги караме за Сърбия с кола. Иначе разбрах, че пострадалите са седем души, някои по-тежко, ние докарахме родителите на едно от децата да го видят и сега ги връщаме пак в хотела, а после с нашите деца заминаваме за Сърбия. Добре са, малко са издраскани по-лекичко, в шок са децата", разказа Любиша Николич.

За да координират дейностите в старозагорската болница пристигнаха служебният здравен министър Асен Меджидиев и сръбският му колега Златибор Лончар.

"Едното дете, което беше в по-тежко състояние и вчера и за което имахме големи притеснения, е стабилизирано, хемодинамично, контактно, адекватно, в пълно съзнание, ще се наложат вече оперативни интервенции. Другото детенце, което беше с травматичен шок и с травма на горен крайник, е в малко по-различно състояние, малко по-тежко състояние с фибрилитет, затова след уговорка с неврохирурзите от София, се привежда също така към детска неврохирургия на "Пирогов". Останалите деца са добре, възрастните също са в добро състояние", обясни служебният здравен министър Асен Меджидиев.

Снимки: БГНЕС

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?