1553

Пълен абсурд: Пак арест за Машора, причината ще ви смае

Тошко Тодоров - Машора от карловското  село Столетово отново е арестуван. Служители на полицията го спрели за проверка на връщане от морето, където бил със съпругата си и внучето. Това потвърди пред "Марица" неговият адвокат Гънчо Гънчев.

Случката се разиграла по-рано днес. Машора, съпругата му и внучето пътували с кемпера. На случаен принцип бил спрян за рутинна проверка. Служителите на реда установили, че в системата все още е активна европейската заповед за арест на Тодоров. Въпреки обясненията му, че е била отменена от съда, униформените му сложили белезници и го отвели в районното полицейско управление в Китен.

"Това е пълен абсурд. Някой някъде не си е свършил работата по веригата и не е свалил заповедта", коментира адв. Гънчев. Той обясни, че въпросното съдебно решение, с което бе отказана екстрадицията през ноември, е изпратено където трябва - до Министерството на правосъдието и до Върховната касационна прокуратура, но никой не си е направил труда да свали червената бюлетина от масивите на МВР.

Към момента Машора е задържан за 24 часа. Предстои да му поискат 72-часова мярка на задържане. Ситуацията става още по-абсурдна, тъй като е събота и няма как да се задвижи тромава та процедура, чрез която да се потвърди, че става въпрос за недоразумение.

Адвокат Гънчев е изпратил решението на съда до прокуратурата в Бургас, като от там му отговарят, че ще трябва да я изискат сами по каналния ред, обаче в делничен ден, тъй като няма как да се случи в събота или неделя.

"Това е повече от абсурдно. Има резервни прокурори, които могат да се задействат при такава ситуация", гневи се Гънчев. По думите му, най-рано в понеделник процедурата по потвърждение ще стартира, но пък вторник е почивен ден. Ако нещата не се случат бързо, Машора ще е зад решетките поне 4 дни.

Юристът посочи, че в този случаи вече Машора ще си търси правата за неправомерното си задържане и то с пълно основание.

"Ако тази заповед за арест не бъде свалена, тогава той може да бъде арестуван всеки ден", коментира абсурдната ситуация адв. Гънчев. 

Припомняме, че това е втори кошмар за Машора и семейството му. През есента на миналата година бе задържан по подозрение за трафик на мигранти. Причината - кемпер, който продал месеци преди случката, но все още се водил на негово име, бе открит край град Драма. С него били превозвани 28 нелегални мигранти.

От гръцка страна поискаха задържането на Машора и екстрадирането му там, за да бъде съден. Според гръцкото правосъдие, мъжът от Столетово трябваше да лежи по 8 години за всеки един заловен мигрант или общо 224 г., което на практика означава доживотна присъда.

Така или иначе искането за екстрадиция бе отхвърлено. Машора прекара 9 дни в ареста, след което той и семейството му трепереха вкъщи какво ще решат магистратите. Случаят бързо се разчу из цяла България, а всяко заседание на съда не предшествано от протести в подкрепа на Тодоров.

След като всичко приключи, Машора не е предполагал, че кошмарът може да се повтори. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?