71

Отстраниха трима висши полицаи заради ексцесиите на футболния протест ВИДЕО

Никъде в Европа няма практика след такива протести и много по-тежки масови безредици да хвърчи оставката на вътрешен министър, посочи Калин Стоянов

 

Директорът на СДВР е отстранил от длъжност трима полицаи заради полицейското насилие от вечерта на погрома на футболния протест миналия четвъртък. След приключване на проверката, разпоредена от него, са заведени дисциплинарни производства срещу тримата вече отстранени служители на МВР - командир на отделение и двама старши полицаи. В рамките на по-малко от 48 часа е установено, че петима служители извършват нарушения, каза директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи Любомир Николов.


Проверката продължава срещу още двама полицейски служители, добави Николов. Той уточни, че се е самосезирал за полицейско насилие веднага след случилото се. Установяват се и други полицейски служители, които евентуално ще понесат отговорност за действията си, допълни шефът на СДВР.

Политическото и професионалното ръководство на МВР излезе с единно изявление пред медиите, в което и министърът Калин Стоянов, и главният секретар Живко Коцев осъдиха недопустимото превишаване на полицейски права и насилие.

Не толерирам и не приемам никакви форми на насилие. Както върху мирни граждани, така и върху полицаи, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Всеки, който е упражнил насилие ще бъде разследван и ще понесе отговорност, каза още министърът.

И аз искам обстоен анализ на всички форми на насилие, посочи той. Според Стоянов работата на МВР не може да бъде поставена под общ знаменател със случаите, в които е имало превишаване на правомощията.

Министърът на вътрешните работи повтори отново, че е имало опит за намеса в работата на МВР от страна на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, само че Стоянов не е допуснал това.

"Благодаря на премиера, който вчерашният ден потвърди, че лидер на политическа партия е правил опит да кадрува в МВР, но аз не съм го допуснал. Смятам, че е недопустмо политически лидер да се меси в работата на МВР, както го направи Кирил Петков. Не приемам да се издават присъди от телевизионни студиа и социални мрежи. Живеем в правова държава и всеки е невинен до доказване на противното, включително и полицаи", каза Стоянов.

 
Той заяви, че в нито една европейска държава няма практика след протести, подобни на този в четвертък, и много по-тежки масови безредици, да хвърчи оставката на вътрешния министър.

Калин Стоянов заяви, че е съгласен на 100% с премиера Николай Денков за необходимостта от обстоен анализ на случаите на полицейско насилие по време на протеста в четвъртък. Не е съгласено, обаче, единичните случаи на насилие да се поставят под общ знаменател с работата на МВР.

"За трети път през последните 5 дни ще изразя своята позиция: не толерирам и не приемам никакви форми на насилия - както връху мирни граждани, така и върху полицаи. Всеки, който е допуснал проява на насилие по време на протеста в четвертък - дали полицай или грлаждани, ще понесе своята отговорност. В това никой не трябва да се съмнява", каза той.

Стоянов допълни, че е разпоредил вътрешни проверки и мерки за предотвратяване на случаите на насилие.

Главният секретар на МВР Живко Коцев призова за разум и по-малко говорене от хора, които не разбират от полицейската работа. Той предупреди да не се нагнетява обстановката, тъй като и днес предстои футболна среща.

"Апелът ми е към тези, които нямат експертиза - да се спре да се политиканства. Хората, които нямат експертиза, да не приказват", заяви Коцев. "Няма да търпим хора в МВР, които нямат желание да работят", добави той.

"И предвид факта, че днес предстои нова спортна среща, моля да ограничим напрежението и за разум", призова Живко Коцев.


 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
бай Милю от Пловдивската главна

бай Милю от Пловдивската главна

21.11.2023 | 20:27

Господата управляващи с това свое решение подтикват участниците в бъдещите протести да бъдат още по-агресивни. Иначе моето мнение е че, протестите са като изборите. Нищо не променят! Управляващите са едни и същи и си ни лаготат, както си искат.

Отговори
2 5
Спокоен

Спокоен

21.11.2023 | 20:32

Ако от изборите не зависеше нищо, защо ги купуват толкова щедро?

Отговори
8 1
Следващият път

Следващият път

21.11.2023 | 17:01

При протести ако съм полицай ще си стоя отстрани и ще наблюдавам как трошат и вилнеят л у м п е н и т е ! Няма да ги закачам да ми е мирна главата...!!!

Отговори
8 13
Другият път

Другият път

21.11.2023 | 20:42

Ще троша тиквите на лумпените, които трошат и вилнеят и палят, и няма да посягам на мирни граждани, озовали се случайно на мястото.

Отговори
9 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?