3906

Окончателно: Пловдивчанин с рак на гърдата спечели битката със Здравната каса

Пловдивчанинът DJ Айвън Андреев, който страда от рак на гърдата, спечели окончателно битката срешу Здравната каса, която отказа да му осигури скъпоструващо лечение. Върховният административен съд е постановил, че отказът на РЗОК е незаконосъобразен. Припомняме, че мотивът за отказа беше, че всъщност Айвън не е жена. 

"Посочената пряка дискриминация по пол е налице, тъй като Андреев е третиран по различен начин от жените с неговото заболяване. Според практика на Европейския съд по правата на човека само „много сериозни причини“ могат да оправдаят разликата в третирането въз основа на пола, доколкото дискриминацията се дефинира като различно третиране илипренебрегване на необходимостта от различно третиране на лица в аналогични ситуации, за което неможе да бъде посочено „обективно и разумно оправдание“, се казва в мотивите на върховните магистрати. 

След отказа на РЗОК-Пловдив да осигури медикаменти за лечението му, DJ Айвън заведе дело през миналата година, като бе представляван от адв. Кристиан Гьошев. Със свое решение Административният съд в Пловдив посочи, че касата е извършила дискриминация с отказа си. Последва обжалване пред ВАС, като Здравната каса загуби окончателно.

"Решението на ВАС е ясно и в него се посочва чл. 52 от Конституцията, в която ясно е записано, че се касае за "граждани", така е описан терминът,  не за разделение по пол - мъж или жена. Съответно се позовават на практиката на Еврпейския съд на правата по човека, според която трябва да са налице много сериозни причини, за да има такова полово разграничение. Ето защо е налице допусната дискриминация от директора на Здравната каса в Пловдив. Така в 14-дневен срок Айвън трябва да получи необходимото лечение за рак на гърдата", коментира пред "Марица" адв. Кристиан Гьошев. 

 

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?