2374

Окончателно: Божков загуби лицензите за "Еврофутбол" и "Националната лотария"

Три различни състава на Върховния административен съд (ВАС) са отхвърлили с три свои решения в петък жалбите на "Еврофутбол" ООД и "Национална лотария" АД против окончателното отнемане на лицензите им, съобщи пресслужбата на ВАС, цитирана от Mediapool.

И двата лиценза бяха отнети заради непогасени задължения за данъци и такси за хазарт - за "Еврофутбол" в размер на общо 328 млн. лв. (главница – 261 млн. лв. и лихва – 69 млн. лв.) и за "Национална лотария" – за 14.9 млн. лв. главница и 4 млн. лв. лихва.

Съдебните състави на ВАС приемат, че в определените от Държавната комисия по хазарта срокове двете дружества не са предприели действия за погасяване или обезпечаване на установените от НАП просрочени публични вземания.

Според Закона за хазарта Държавната комисия по хазарта, която понастоящем е закрита, отнема лиценза на хазартния оператор – първо временно, а после и постоянно, когато са налице публични задължения над 5000 лв. и не е предоставено обезпечение, каквито са разглежданите случаи, става ясно от решенията.

"От доказателствата по делата по безсрочен начин е установено, че ДКХ е приложила принудителни административни мeрки – временно отнемане на лиценза за срок от три месеца, като е разпоредено в същия срок да се предприемат действия по преустановяването на допуснатите нарушения, т.е. за погасяване или обезпечаване на просрочените публични вземания към ДКХ. Това обаче не е сторено в законоустановения срок", става ясно от решенията.

Основен аргумент на хазартните дружества, в които акционер бе бизнесменът Васил Божков, бе, че актовете за задълженията за данъци и такси не са влезли в сила, защото са предмет на съдебни спорове. В три състава обаче ВАС окончателно се произнася, че "според закона наличието на висящи съдебни производства по оспорване на основанието и размера на задълженията, не спира предварителното изпълнение на решенията на ДКХ за налагане на принудителна административна мярка - окончателно отнемане на притежаваните лицензи".

Спорът за лицензите на хазартните дружества тече от няколко години.

Държавата отне лиценза на "Еврофутбол" първо временно, а после - за постоянно, през 2020 г., след като финансовото министерство установи, че няколко хазартни фирми, сред които и "Еврофутбол", са плащали незаконно занижен размер на таксата за хазарт от 2014 г. до края на 2019 г. Това се е случвало при няколко поредни правителства – на Пламен Орешарски, на Бойко Борисов, както по време на служебните кабинети на Георги Близнашки и Огнян Герджиков.

С решение от 2020 г. обаче първата инстанция (Административен съд - София град) отмени акта на Държавната комисия по хазарта за отнемане на лиценза на "Еврофутбол" с аргумента, че той не е влязъл в сила, при положение че има висящо дело за това дали въпросните хазартни такси са наистина дължими.

През април тази година обаче Върховният административен съд (ВАС) върна делото за ново разглеждане с аргумента, че изводът на АССГ е неправилен. Така, с решение на ВАС от 27 април 2022 г., държавата (в лицето на НАП) се "върна в играта" и получи нов шанс да защити отнемането на лиценза.

Решенията по административни дела № 12255/2021, № 740/2022 и № 12111/2021 са окончателни, посочва още пресслужбата на съда.

Междувременно двете големи данъчни дела, в които фирмите на Божков оспорват начислените задължения, са обявени за решаване на първа инстанция от няколко месеца насам.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Време беше

Време беше

29.07.2022 | 21:53

Да дойде Видьовден !

Отговори
3 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?