71

Няма мърдане! Плащаме глобите към КАТ директно в патрулката

Родната полиция ще ни пази вече с 462 мощни бавареца

Няма мърдане, ако ни спре патрул на КАТ и се окаже, че трябва да плащаме глоба - може да го направим на място благодарение на ПОС терминал. Новината съобщи вътрешният министър Калин Стоянов при връчването на нови 86 полицейски коли BMW на 15 областни дирекции.

Тези от баварските машини, които ще следят за реда в София, вече разполагат с новите ПОС терминали. От 13 юли устройствата ще са налични в още 300 патрули на КАТ в цялата страната.

86 нови красавци от Бавария вече са на разположение на МВР снимки МВР

Министър Стоянов коментира, че в резултат на предприетите и прилагани мерки -  засилен контрол по пътищата, отнемане на автомобили от пияни и дрогирани шофьори, повишаване на събираемостта, вече отчитаме положителни резултати. Той илюстрира тенденцията в цифри – от началото на годината до момента данните сочат 47 по-малко жертви в сравнение за същия период на миналата година, както и 40-процентно повишаване на събираемостта на наложените глоби.

„ Днес правим голяма и силна крачка към победата с пътния травматизъм“, заяви министърът на вътрешните работи. Той пожела на колегите си да шофират внимателно и безаварийно и благодари на екипа от служители, положили огромни усилия за реализацията на проекта.

Министър Стоянов припомни поетия ангажимент за  осигуряване на автоматизирани системи за токсикохимичен анализ за наличие на наркотични вещества в кръвта. В началото на годината чрез Гаранционния фонд бяха осигурени две такива машини, а в началото на следващата седмица в Националния институт по криминалистика и Медицинския институт ще бъдат доставени още четири такива системи, на които ще работят  назначените и вече обучени специалисти. Министър Стоянов подчерта, че изпълненият ангажимент ще позволи резултатите от експертизите да излизат до седмица и да се разреши един трупан в годините проблем

Иначе новите 86  автомобила на BMW са първите от общо 462 моторни превозни средства, които са осигурени по обществена поръчка със средства от фонд „Пътна безопасност“. От тях 35 са високоскоростни, 200  са леки автомобили, а 227 – високопроходими. Общата стойност на поръчката е над 33 милиона лева без ДДС.

В изискванията на поръчката е заложено да са фабрично нови и неупотребявани, като да са произведени след 1 януари 2022 година. Двигателят трябва да 6-цилиндров, 335 конски сили, с обем не по-малък от 1950 кубически сантиметра.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?