4020

Николай Николов-Паскал е сред арестуваните от ДАНС, кой е митичният контрабандист

Николай Николов-Паскал е един от четиримата задържани при акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия в Агенция "Митници", съобщава "24 часа". От години той е сочен за крупен контрабандист, но досието му е чисто. Той е обвинен като член на престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и подкупи. 

Като член на групата е обвинена и директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова. Заместникът й Людмил Маринов е освободен. Другите двама обввинени досега са бившият шеф на ИАРА Марин Димитров и синът му Стефан, които са от Хасково. 

Според обвинението престъпната група е действала от юни 2022 г. до деня на акцията - 3 април 2024 г. Според адвокат Натина Банкова не познава никой от останалите. Тя е назначена за зам.-директор на  Агенция „Митници" на 8 август 2023 г. 

В хода на разследването са извършени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни помещения и моторни превозни средства. Приобщени са множество веществени доказателства – мобилни телефони, документи, бележки, тефтери със записки, компютри, голяма сума пари в различна валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и др. Всички протоколи за извършени действия по разследване са внесени от СГП в Софийски градски съд (СГС) с искане за одобрението им. Разпитани са свидетели.

Обвинението срещу тях е за участие в организирана престъпна група, съществувала от м. юни 2022 г. до 03.04.2024 г., като групата е създадена с користна цел и с цел да се извършват престъпления против митническото и акцизното законодателство, както и корупционни престъпления. Според събраните до момента доказателства в групата участва и лице, заемащо публична длъжност в Агенция „Митници“. За посоченото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до десет години. 

Цялото му име е Николай Димитров Николов. Роден е на 8 май 1961 г. в Димитровград. Официалният му адрес бил в Хасково, поне така е преди 9 г. Слабостта му обаче била местност на 28 км от Кавала, където прекарвал по-голяма част от времето си.

Николов бил агент на службите. Подписал декларация за сътрудничество още по времето на Държавна сигурност. "Работил" или за контраразузнаването, или по-малко вероятно - за икономическата полиция. Поради контактите си останал в сянка. Понесъл само един сериозен удар. През 1998 г. контраразузнаването, тогава ръководено от ген. Атанас Атанасов, провежда операция, при която задържат три тира с контрабандни цигари, влезли от Гърция през ГКПП Ново село. В два склада в Хасково е открита още толкова нелегална стока, колкото в задържаните камиони. Изобличени са трима митничари и петима високопоставени служители на контраразузнаването и полицията в Хасково, работили за Паскал. След този случай името му повече не се споменава. Интересен е и фактът, че в акцията през 1998 г. са задържани десетина души, но контрабандистът не е сред тях, защото по това време бил в Гърция.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?