3906

Ники Прасето и вдовицата Гергана излизат по делото срещу Нотариуса

Мартин Божанов е бил ръководител на престъпна група за заплахи към магистрати, пране на пари и имотни измами според съобщенията на прокуратурата

 

Адвокатите Велимир Атанасов, Калин Чанков и Емил Писков, бизнесменът Николай Атанасов-Прасето и съпругата на Мартин Нотариуса Гергана Божанова са само част от имената, за които свидетели са разказали по разследването на организираната престъпна група, което се води в Софийската градска прокуратура, пише “24 часа”.

То стана известно в нощта на убийството на Мартин Божанов в затворения комплекс в кв. “Горна баня” на 31 януари вечерта. Тогава от прокуратурата обявиха, че жертвата на покушението всеки момент трябвало да бъде обвинен по него, но убиецът ги изпреварил. Досъдебното производство продължава и след смъртта на Божанов, но още никой не е обвинен по него.

В сряда стана ясно, че гръцките бизнесмени Анастасиос Дикос и Джон Кустас също ще бъдат разпитани, а след убийството на Нотариуса се появили и много други. Мартин Божанов е бил ръководител на престъпна група за заплахи към магистрати, пране на пари и имотни измами според съобщенията на прокуратурата.

Част от разпитаните свидетели в миналото са били близки на Божанов и са посочили схемите му, включително и много полицаи, прокурори и съдии, с които групата му е свързана или са го посещавали в заведението му.

Работата по групата на Мартин Нотариуса започва през 2021 г. в ГДБОП при служебния кабинет с вътрешен министър Бойко Рашков. Тогава е уволнена от службата и съпругата на Нотариуса Гергана Божанова. Материалите от ГДБОП са изпратени в прокуратурата през 2022 г., но досъдебното производство е образувано едва през лятото на 2023 г., малко след отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор. По-късно показания като свидетели дават и заплашваните от Мартин Божанов съдии Цариградска и Лазаров. 

Адвокат Велимир Атанасов е бивш съдия и дългогодишен адвокат. Той е съдружник с Мартин Божанов в две консултантски компании. Точно с тази професия се представя и пред Антикорупционния фонд Божанов през 2021 г.

Калин Чанков защитава интересите на съпругата на Божанов Гергана по делото за вилата в Карлуково, по което е заплашвана съдия Цариградска.

Емил Писков е кум на Мартин Божанов. Той е бивш служител на ГДБОП и ДАНС.

Писков е човекът, който се е свързал с Ивайла Бакалова през 2021 г., за да ѝ предложи услугите на Мартин Нотариуса. Историята е от филма на Антикорупционния фонд “Списък за бърз контрол”, в който Писков и Божанов са интервюирани по разкритията на Бакалова.

Николай Атанасов-Прасето е бизнесмен, който е съдружник на Мартин Божанов в друга консултантска фирма. През него са минавали и имоти, придобивани от групата през последните години. Атанасов е подавал и сигнали срещу непокорни магистрати, които са отказвали подкупи или отводи. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
пишещ

пишещ

16.02.2024 | 14:47

В същото време приятелката на Асенчо - спицуф,прави един куп проверки на гръцкия бизнесмен!Защо и по чия заръка?!?

Отговори
2 0
гери

гери

15.02.2024 | 21:01

гери искам да ти направя едно детенце, знам че обичаш кеша

Отговори
6 1
Може ли

Може ли

15.02.2024 | 18:16

И аз да се казвам Прасето та да бъда в баш новините в чииииифутската Мекица Всички прасета на витрината на чииииифутската Мекица А къде е кашер ръната

Отговори
5 8
Ти не си прaсе бе

Ти не си прaсе бе

15.02.2024 | 18:23

Ти си дъpт, скoпен нeрез! :)))

Отговори
11 5

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?