46

Nexo за скандала: Влиза в класацията за най-срамен момент на прокуратурата

„Битката за приза „най-срамен момент“ на българската прокуратура е безмилостно жестока от десетилетия насам, но и днешният ден се нарежда високо в класацията“. Това гласи позиция на „Нексо“ във връзка с обявеното днес разследване срещу компанията, предава Би Ти Ви.

Ето и цялата позиция:

Все още не са ни представени официални документи, които еднозначно да посочат претенции към Nexo. Компенсира се обаче с ненужно показна акция, с участието на лица, които отказват да се легитимират и часове наред не са показвали заповед за претърсвания.

 Задържани са хора, без да има поименни заповеди за задържането им. Всичко случващо се до момента е в остър разрез с установените правни и процесуални норми, показващи тоталната некомпетентност на провеждащите тази срамна акция и са недостойни за една правова държава.

Както винаги компенсациите, които България ще изплати след заведените и спечелени искове от Nexo, ще са пореден антирекорд в размер на стотици милиони, но за съжаление ще са за сметка на българския данъкоплатец.

Фактите:

 Нексо не предлага услугите си на територията на Република България, именно защото винаги сме очаквали, че е възможно да попаднем под обстрела на абсурда. Размерите, в които той може да се разгърне, надминават обаче и най-смелите ни очаквания. Nexo е сред крипто-компаниите с най-високи стандарти по отношение на “познавай-клиента-си” и мерките против изпирането на пари.

Отвъд стандартните способи на всяка финансова институция, Nexo използва услугите на компании като Chainalysis, които се използват включително от ФБР и ЦРУ. Това позволява на нашите специалисти, минали специална

квалификация в САЩ срещу изпирането на пари, да са сигурни в произхода на влизащите на платформата крипто активи, както и да знаем накъде отиват изтеглените от платформата такива.

След избухването на войната в Украйна и последвалите санкции, Nexo предприе една от най-стриктните политики по отношение на санкционираните територии и индивиди в резултат на руската агресия. Нещо повече, бяхме и сред първите, които спомогнаха в набирането на средства за жертвите.

 
Брифингът на прокуратурата и неубедителният отговор на въпроса това международна акция ли е не остават никакво съмнение, че това е локален български произвол. Опортюнистично се използват разговори с регулатори в други юрисдикции, за да се направи внушението, че това е нещо повече от акция с цел убиване и разграбване на проспериращ бизнес.

Nexo е горд работодател на над 600 души в България и сме сред примерите за компания, платила десетки милиони левове под формата на данъци и осигуровки, създавайки уникален собствен продукт и правейки компанията световният номер едно в сферата си. Ще предприемем всички позволени от закона действия, за да защитим своите служители, както и самата компания от този безобразен произвол.

По-рано днес прокурори, следователи от Националното следствие и служители на ДАНС, съвместно с чуждестранни агенти, са започнали претърсвания на българските офиси на компанията. 

Разследва се организирана престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставяне на банкова дейност без лиценз, както и компютърни измами, съобщи по-рано днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Разследващите разполагали с данни, че са станали граждани на Обединените арабски емирства чрез инвестиции. Те закупили имоти за милиони. Със сигурност сред тях бил Антони Тренчев. Скоро след това партньорски служби са установили, че българите от Nexo поддържали контакти с мъж на име Махмуд Мохамед, за когото било известно, че пере пари на терористичната организация "Хамас". Според хората от службите били установени близо 100 случая на трансфер на криптовалута, за които се смята, че са свързани с радикалната групировка.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Западняк

Западняк

13.01.2023 | 05:51

Марица, кой е авторът на този миш-маш? Кой редактор го одобри? Колко ви плати Nexo за това бездарно “творение”. Вие разбирате ли, че има официално разследване и прокуратурата е отговорна за действията си? “Както винаги компенсациите, които България ще изплати след заведените и спечелени искове от Nexo, ще са пореден антирекорд в размер на стотици милиони, но за съжаление ще са за сметка на българския данъкоплатец.” За какви компенсации става дума? Кои заведени искове ще бъдат спечелени??? Защо изпреварвате правосъдието с глупостта ви?? С това срамно писание Марица влиза в класацията за най-срамен момент в българската журналистика. Гордейте се, некадърни редактори. Още един трофей!

Отговори
4 4
Работа бетон Парите ги няма

Работа бетон Парите ги няма

12.01.2023 | 22:37

Щом ЦРУ то и ФБР то са им верни клиенти и си превеждат парите изкарани от продажба на селскостопанска продукция Значи работата е повече от бетон Това за две най престижни и първи земеделски кооперации и славата им.се носи по всички бананови републики за нещастие

Отговори
2 7
Аятолах Хуманен

Аятолах Хуманен

12.01.2023 | 22:22

Това са на ПП тузовете . Шест щата са завели дела срещу им ,а тея дошли д правят промяна в България

Отговори
7 5

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?