2374

Nexo: Отхвърляме всички обвинения на прокуратурата

Nexo категорично и еднозначно отхвърля всички обвинения от страна на българската прокуратура на днешния брифинг. Това се казва в официална позиция на компанията, изпратена до медиите.

Платформата на Nexo не е използвана за изпиране на пари и финансиране на незаконни действия, включително тероризъм, както и за заобикаляне на санкции, не са извършвани финансови и данъчни престъпления и това ще бъде доказано по законоустановения ред пред българските съдилища, допълват още от компанията и подчертават: „Видно от изявлението на Прокуратурата, участниците в разследването не познават сферата, в която оперира компанията ни, и присъщите й специфики”.

Публикуваме цялата позиция на компанията без редакторска намеса:

● Nexo смята, че действията на прокуратурата са политически мотивирани, както става ясно от 7000-те публикации в жълто-кафявите медии и опитите да се свържат политическите формации “Продължаваме Промяната” и “Демократична България” с Nexo. Когато, водени от будна гражданска съвест и активна позиция, членове на екипа на Nexo са дарявали парични средства на политически партии, това е било по прозрачен начин и в съответствие със закона за политическите партии.

 Прокуратурата продължава да не установява международния елемент за акцията срещу Nexo, нито каквато и да било връзка между няколкото изброени на случаен принцип юрисдикции, в които Nexo има регистрирани юридически лица. Цитирането на стандартен текст от чуждестранна служба за сигурност вероятно е свързан с искане на информация от българска страна. Ръководството на Nexo е в ежедневна връзка с редица регулатори из целия свят и от естеството на разговорите става ясно, че няма никаква международна координация.

● Nexo е сред криптокомпаниите с най-високи стандарти по отношение на “познавай-клиента-си” и мерките против изпирането на пари. Отвъд стандартните способи на всяка финансова институция, Nexo използва услугите на компании като Chainalysis, които се използват включително от ФБР и ЦРУ. Това позволява на нашите специалисти, придобили специална квалификация в САЩ във връзка с борбата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, да установят по безспорен начин произхода на влизащите на платформата крипто активи и дестинацията на изтеглените от платформата такива. Всички подозрителни случаи са своевременно докладвани на съответните органи в юрисдикциите по компетенция.

● След избухването на войната в Украйна и последвалите санкции, Nexo предприе една от най-стриктните политики по отношение на санкционираните територии и индивиди в резултат на руската агресия. Нещо повече, бяхме и сред първите, които спомогнаха в набирането на средства за жертвите. Очевидно това не се харесва на редица про-руски кръгове в българския политически живот.

● Nexo e водеща институция в сферата на финансовите услуги за дигитални активи и предоставя услугите си на милиони доволни клиенти. Притежава над 50 лиценза и регистрации в различни юрисдикции в световен мащаб, което е атестат за високите стандарти, на които компанията отговаря. Компанията ангажира най-добрите световни адвокатски кантори за изграждането на бизнес моделите си според изискванията на динамичната регулаторна рамка в юрисдикциите, в които оперира.

● Дружество от групата на Nexo, предоставящо аутсорсинг услуги, е горд работодател на над 600 души в България и е сред примерите за компания, платила десетки милиони левове под формата на данъци и осигуровки.

 Nexo ще предяви искове за всички претърпени имуществени и неимуществени вреди в резултат на незаконосъобразни действия, като за целта е ангажирало американски консултанти, специализиращи именно анализ на исковете (claim analysis). По първоначални калкулации исковете ще са за стотици милиони долари, които напомняме, че ще излязат от джоба на българския данъкоплатец, което означава от всички нас.

● Във връзка с коментарите в медиите, социалните мрежи и публичното пространство, обръщаме внимание, че сферата, в която оперираме, изисква високи нива на специализирани познания и всяко говорене по темата без нужната експертиза създава предпоставки за манипулации и пораждa фалшиви новини, които не са в интерес на обществото и бизнеса.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Западняк

Западняк

14.01.2023 | 05:21

Не е виновен който яде баницата, а този който му я дава. Хиляди алчни (но тъпи) клиенти на Nexo с разтворени халки поднесоха на тепсия “инвестициите” си в крипто валута за 36% (!!) лихва, обещана от Nexo. Nexo се видя с много пари и понеже не можеше да ги похарчи всичките, реши да ги подели с корумпирани политици, за да си осигури една ламарина отзад за всеки случай. Това е стандартна схема на престъпниците с бели яки. Техният събрат в САЩ, Сам Банкман, раздаде 40 милиона долара на политици само през 2022 година. Но денят на разплатата идва, рано или късно. Шампанското спира да се лее и белите яки се сменят с раирани. Такъв е животът - компот - има по малко от всичко. Интересното е дали Марица приема плащания в крипто.

Отговори
3 0
питащ

питащ

14.01.2023 | 00:18

Не знам дали сте *работодател*,но че сте честни мошеници,които са погнали в САЩ и по света - да!

Отговори
1 1
питащ

питащ

13.01.2023 | 21:16

И само 21 минуса тракнати от трола?На работа,мърльо,ще ти резна платата!

Отговори
1 1
Асан

Асан

13.01.2023 | 19:50

НЕКСО не може да отхвърля каквото и да е било ,защото не ,,отхвъргачка",а обвиняеми по мащабно обвинение за огромно престъпление .

Отговори
4 22

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?