46

Напрежение! Жестоко пребитият в Охрид българин още получава заплахи

Жестоко пребитият в Охрид Християн Пендиков продължава да получава заплахи по интернет. Това заяви служебният външен министър Николай Милков, след като заедно със своя колега от РС Македония Буяр Османи го посетиха във Военномедицинска академия (ВМА). 

Християн Пендиков остава в тежко, но стабилно състояние, след като в четвъртък трима души го нападнаха пред ресторант в Охрид. Заподозреният за нападението Илия Спаески е арестуван за 30 дни. Все още се водят процесуални действия за другите двама, присъствали на побоя. 

"Видяхме едно момче, което е пострадало заради идеите си. Това е един мъж с кауза, който я защитава. Но като министър съм тук заради друго - да дадем посланието, че ситуацията не би трябвало да продължава по този начин. България твърдо настоява да бъдат наказани извършителите на това деяние и други подобни с цялата строгост на закона, така че да се приключи с тази атмосфера на безнаказаност, която ражда ново и ново насие. Тук съм и за да кажа НЕ на възраждането на тези черни традиции, които исторически се свързват с Македония - на палежи, на стрелби и насилие над хора. Такива неща нямат място в Европа. Затова България няма да отстъпи от защита на правата на нашата общност там, те са хора с достойнство", посочи министър Милков. 

По думите му нещата не вървят добре и има ескалация. 

Още веднъж осъждам нападението над Християн Пендиков. Северна Македония ще се погрижи да има нула толерантност над такива нападения. Държавата ще се погрижи да се създаде такава атмосфера на нула толерантност над насилието, особено когато е междуетническо. Това каза външният министър на РСМ Буяр Османи в отговор на въпрос на БГНЕС.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
отчайващо

отчайващо

22.01.2023 | 19:11

Кой ще чуе мнението на българин на който прадядо му е роден в Скопие. Не разбирам от политически етикет , но да приемаш за извинение албанец защитаващ промити мозъци е отчайващо. Надеждата е само в Онзи горе да се грижи за нас.

Отговори
1 0
999

999

22.01.2023 | 14:26

Резултата от напъните на ес ликетата от герб да приемем френското пледложение

Отговори
7 0
Геополитик

Геополитик

22.01.2023 | 13:12

Ситуацията между България и Македония е като ситуацията между Русия и Украйна. Един народ сме но сме разделени заради нечии чужди интереси. Явно някой трети има интерес да има напрежение между нас.

Отговори
16 0
Казах!!!

Казах!!!

22.01.2023 | 13:02

Още днес да се издаде Незабавна нота до Европейските институции ,че България оттегля едностранно подкрепата си за пресъединяване на Северна Македония към ЕС!До като в СМ не преемат ,че българи има и е имало винаги на тази територия !Ме имаме обща история и личности!Не впишат незабавно в конституцията Българите и не си сменят отношението към тях ,че ще гледат ЕС през крив макарон!

Отговори
22 0
ГАГА

ГАГА

22.01.2023 | 12:42

Ами в укрия пребиват и убиват както руснаци, така и българи. Но нашите гьотферени си мълчат за българите, а одобряват трепането на мирни рускоговорящи хора. Що тогава се чудим за макетата?

Отговори
15 5
Путкин

Путкин

22.01.2023 | 16:32

Точно така е! Те украинците избиваха руско говорещи. Избиха 405 , а сега ние не избиваме невинни хора. Ние избиваме само лоши деца и жени дето не слушкат.Вместо 405 сега ние ще избием 200 000 и това е нищо. Само че тези украинци се оказаха корави и май ще ни спукат от бой. Но нашата велика руска фашист. а армия бързо бяга и няма да ни стигнат.

Отговори
3 2
Европа

Европа

22.01.2023 | 12:04

Никаква Европа за Република Северна Македония, докато толерира подобни посегателства над хора с българско самосъзнание!

Отговори
27 1

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?