2374

МВР запушва дупки: Промяна командирова масово на границата с Турция

МВР се готви да направи промяна в една от инструкциите си, чрез която ще може да изкара почти целия състав на граничната полиция в борба с мигрантския натиск. Новият текст е качен за обществено обсъждане на сайта на министерството.

В момента силите от "Гранична полиция", които се занимават с охрана и контрол по границата, са строго определени. Това са служителите на регионалните дирекции (общо седем), както и граничните полицейски управления, които са по-ниско ниво звена – например регионалната дирекция в Бургас е шапка на малките управления по места в областта. Към тях се прибавят и служителите по летищата, както и въздушният отряд.

С промяната обаче се дава възможност директно в охраната на границата да се включат и други служители. Ръководството на МВР например ще може да изпрати на място хора от ГКПП-тата или разследващи полицаи от гранична полиция.

Проблемът е, че до момента тези хора са извършвали съвсем различна дейност – проверки на документи или разследвания. Освен това прехвърлянето на хора от други направления оставя без персонал дирекциите с други функции. Най-вероятно това ще се прави с командироване по границата.

Не е ясно как промяната ще бъде приета от самите служители. По традиция срещу подобни намерения се реагира остро и напрежението се повишава.

Това е пореден опит "да се запуши дупката на турската граница", пише "Медиапул", позовавайки се на свои източници.

От мотивите към предлаганата промяна не става ясно дали се очаква засилване на мигрантския натиск към страната ни. Обичайно опитите за нелегално преминаване на границата намаляват със застудяване на времето.

"МВР прилага комплекс от мерки за ефективно противодействие на незаконната миграция през държавните граници, трафика на хора и предотвратяване на евентуални терористични заплахи, свързани с тази миграция, включително осигуряване на превенция спрямо предприемането на опити за незаконно преминаване на държавната граница на Република България. Независимо от предприемането на тези мерки, миграционният натиск непрекъснато нараства, което налага необходимостта от използването на допълнителни сили и средства за осъществяване на ефективно гранично наблюдение", пише в мотивите към предлаганата промяна.

С приемането ѝ се премахва и друг проблем. На практика на служителите от "Гранична полиция" ще могат да бъдат вменявани задължения, които не се съдържат в длъжностната им характеристика.

Това е поредната промяна в дирекцията от последните дни. Наскоро служебният вътрешен министър Иван Демерджиев смени началника ѝ Деян Моллов с досегашната му заместничка. Министърът отиде и на посещение на турската граница, откъдето заяви, че мигрантиският натиск е скочил с 24% за последния месец.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?