71

МВР в смут: Вдовицата на Нотариуса е недосегаема за уволнение

Свидетели по делото за кръга на влияние на Божанов в съдебната власт разказват, че Гергана Божанова е работила и на бара в прословутия клуб SS (съдебни съмишленици)


 

МВР да предложи подходяща длъжност на вдовицата на Мартин Божанов - Нотариуса. Това нареждат две съдебни инстанции по делото, което Гергана Божанова води срещу уволнението си от ГДБОП през юли 2021 г.

Както е известно, Божанова е в отпуск по майчинство, а шефовете в МВР са доста уклончиви по въпроса могат ли да я уволнят след това, пише „Сега“.


На 19 май 2021 г. тя е назначена в ГДБОП като като стажант-кандидат, спечелил конкурс за държавна служба в МВР на длъжност "младши разследващ полицай – старши полицай". На следващия ден тя встъпва в длъжност, а ден по-късно е и изпратена на курс за първоначално професионално обучение.
 

В началото на юни 2021 г. Антикорупционният фонд публикува филма си "Списък за бърз контрол", в който е разказана историята на сблъсъка на Веселин Денков със спецправосъдието, а Божанов е осветен като съдебен брокер.

На 26 юли 2021 г. е предложено служебното правоотношение с Божанова да бъде прекратено, тъй като ѝ е отказан достъп до класифицирана информация.
 

Божанова обаче обжалва уволнението си и печели делото срещу МВР на две инстанции. Първо съдия Калинка Илиева от Административния съд в София, а след това, през март 2022 г., и върховните съдии Анна Димитрова, Илиана Славовска и Тинка Косева приемат, че МВР не са спазили процедурата.
 

Божанова е можело да бъде уволнена само след като първо ѝ е предложена подходяща длъжност, която не изисква достъп до класифицирана информация в ГДБОП или където и да е в МВР. Ако алтернативата не я устройва, тогава и се пристъпва към прекратяване на договора, обясняват съдиите на МВР закона и наредбите. Пред Върховния административен съд се явява и прокурор - Чавдар Симеонов, който също пледира в полза на Божанова.
 

Свидетели по делото за кръга на влияние на Божанов в съдебната власт разказват, че Гергана Божанова е работила и на бара в прословутия клуб SS (съдебни съмишленици).
 

Преди дни директорът на ГДБОП Явор Серафимов каза в интервю за NOVA, че причината на Божанова да не бъде даден достъп е, че е имало несъответствие между реалността и данните, посочени от нея в документите за имуществото ѝ. "Не е споделила притежавани имоти, автомобили и т.н.", посочи Серафимов. Според него има някакви варианти за уволнението ѝ. "Но нека мине този период, и самата Конституция пази майката", заключи Серафимов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
7 коментара
Боко Тиквата

Боко Тиквата

02.03.2024 | 17:47

Ща я приключа тази държава

Отговори
8 1
Божанов е от кръга Гешев

Божанов е от кръга Гешев

02.03.2024 | 17:45

А Пепи еврото е от кръга Сарафов всички си дават сметката кой се опита да убие Гешев и уби божанов. До кога Сарафов ще е главен прокурор на българия и чадър на Боко Тиквата.

Отговори
12 1
Тази го е ликвидирала.

Тази го е ликвидирала.

02.03.2024 | 17:28

Следете парите!

Отговори
8 1
Недосегаемите - филм за Ал Капоне

Недосегаемите - филм за Ал Капоне

02.03.2024 | 16:42

С Кевин Костнър и Шон Конъри. В българския вариант - с една тунингована красавица, радост за очите на полицаи и магистрати.

Отговори
13 1
мафиотска демокрация

мафиотска демокрация

02.03.2024 | 16:27

Цялото МВР ли е оплетено в примките на мафията? Какъв конкурс е спечелила въпросната дама и по какъв начин? Кой е НАЗНАЧИЛ и кой е провеждал конкурса? Това са брънки от една верига на зависимости, които явно никой не желае да разплете! Какво се случва с чадъра над Георги Семерджиев? Защо нищо не се предприема, а се замитат следи и доказателства? С чия протекция и какъв конкурс е назначена полизйката, която му е помагала?

Отговори
29 0
майничката

майничката

02.03.2024 | 17:45

Така изглежда от страни ! Какво още ще чуем един Дядо Господ знае !Но и ние можем да предположим :бития си е бит ,е...ния си остава такъв ?

Отговори
7 0
“Съдебен брокер”?

“Съдебен брокер”?

02.03.2024 | 15:48

Признат от Антикорупционния фонд. Само в кочината!

Отговори
21 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?