71

Мистерията се разплита: Проговори шофьорът, возил Ивайло Чобанов преди фаталния сблъсък

След като забелязал спрелия автомобил в насрещното, Чобанов заявил: Как така някой в моя квартал ще влиза в насрещното движение. Мятам ези-тура и, ако се падне ези, ще се разправям с него.

 

Софийската градска прокуратура разследва извършено преди месец убийство на бул. "Черни връх" в столицата след спор за пътно нарушение. За него стана ясно в петък. Тогава от МВР разпространиха запис от охранителна камера и започнаха да издирват свидетели.

Според прокуратурата, починалият Ивайло Чобанов е бил повален на асфалта от мъжа, с когото се скарал. След удар, изпаднал в кома и след месец е издъхнал в Пирогов. Починалият е бил пиян и дрогиран по време на конфликта. Чобанов е криминално проявен. 

На 26 януари Ивайло Чобанов се возил като пътник в колата на приятел. На бул. "Черни връх" и улица "Златен рог" видял пикап в нарушение. На кадри от охранителна камера се вижда как колата на обвиняемия е била в насрещното и върху пешеходна пътека.

Чобанов решил да се намеси - на записа се вижда как стои до шофьорската врата около минута, вратата се отваря рязко и мъжът полита назад и удря главата си в асфалта. След удара е изпаднал в кома, а на 18 февруари умира в "Пирогов".

Адвокатът на близките на починалия вижда съмнителни обстоятелства в случая.

Според Ивайло Юруков става въпрос за тежко престъпление.

"Това е показно убийство. Първият удар може да не е бил преценен. След това има втори, когато човекът е в безсъзнание - ритник в главата. Тези данни трябваше да фигурират в системата на прокуратурата, а не фигурираха. Защо там няма такава прокурорска преписка и вписано досъдебно производство", допълни Ивайло Юруков.

От Софийската градска прокуратура заявиха, че на нападателя е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост и той е бил задържан за 72 часа. В края на миналата седмица градският съд го е освободил без мярка за неотклонение. В мотивите се посочва, че от свидетелските показания и направените експертизи не може да се направи извод за умишлено нанасяне на телесна повреда.

"При оглед на ръцете на обвиняемия не са установени травматични увреждания, каквито биха били налични при нанасяне на удар с юмрук. Никъде не се съдържат категорични данни и доказателства, че е нанесен такъв удар. Обвинението е изградено на предположения", съобщиха от Софийски градски съд.

В показанията си шофьорът, който е возил Чобанов е разказал, че мъжът е изпил около литър вино час преди инцидента докато обядвали заедно. След като забелязал спрелия автомобил в насрещното, заявил: "Как така някой в моя квартал ще влиза в насрещното движение. Мятам ези-тура и, ако се падне ези, ще се разправям с него", каза Ивайло Чобанов.

След това мъжът хвърлил монетата.

Според свидетели, мъжът се е държал агресивно, предизвикал е конфликта и е бил пиян. В мотивите на съда се посочва още, че няма очевидци, които да заявяват, че е имало удар с юмрук. Обвиняемият е затворил стъклото на вратата и се опитал да спре Чобанов да влезе в автомобила му.

Все още не е ясно каква е причината Чобанов да падне назад. Съдът изтъква, че е безспорно установено, че пострадалият е бил много пиян и дрогиран. При аутопсията са установени няколко вида наркотици в кръвта и близо два промила и половина алкохол.

От прокуратурата заявиха, че ще протестират освобождаването на шофьора участвал в инцидента пред по-горна инстанция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Ваня

Ваня

27.02.2024 | 13:12

Тотална деградация, демонизация и анархия. Жалко за всички ни, че живеем в такова общество.

Отговори
5 1
Доктора

Доктора

27.02.2024 | 12:58

Абе как така издъхнал месец след удара а аутопсията показала наличие на наркотици и над 2 промила алкохол в кръвта. Какви са тия наркотици и особено алкохола които ще се задържат за един месец, или аутопсията му е правена веднага след инцидента докато е бил още жив. Егати коментара.

Отговори
5 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?