71

Мистерията падна! Разкриха как Рашков проспал завръщането на Брендо с "Пайпър"

Брендо е дошъл у нас с тайнствения "Пайпър", прелетял незаконно през цяла Европа и кацнал у нас през 2022 година

 

Издирваният с червена бюлетина "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо, който се предаде в Софийския затвор и хвърли в смут държавата как е преминал границата, е кацнал в България пред две години под носа на тогавашния МВР-шеф Бойко Рашков. Това съобщава "Епицентър", позовавайки се на разследващи мистерията.

Връщайки назад лентата, службите са установили, че Брендо е пристигнал в родината си с онзи малък самолет, стар модел "Пайпър", прелетял незаконно над четири НАТО-вски държави и приземил се на 08.06.2022 година на нефункциониращо летище в европейска България, по време на управлението на правителството на Кирил Петков.

Тогава нарушителят вдигна под тревога военновъздушните сили и ПВО системи на Унгария, Румъния и България, но всички опити на НАТО-вските изтребители да установят контакт с него се оказаха неуспешни.

В 19.09 часа двуместният самолет-нарушител влязъл на българска територия и в 21.30 кацнал на изоставена писта на летището в село Буховци, Търговищко. Върху корпуса му е имало работеща малка видеокамера, твърдяха местни жители, които на следващия ден са успели да го разгледат отблизо.

Преди да кацне в Буховци, самолетът се е приземил за кратко на пистата на бившето гражданско летище край видинското село Иново. По неофициална информация там е заредил гориво от туби. Пилотът успял да излети преди полицията да стигне до него.

"Най-изненадващото е, че самолетът е прелетял Източния фланг на НАТО или т.нар. система air policing. Той тествал абсолютно всички държави, това не е случаен и любителски полет - да прелети от един до друг пункт и да загуби радиовръзката. Това е много добре планиран полет", казаха тогава специалисти.

Самолетът бил прехванат в унгарското въздушно пространство от два военни самолета JAS 39 Gripen на унгарските военновъздушни сили.

Впоследствие бил ескортиран от два изтребителя F-16 на ВВС на САЩ, излетели от румънската въздушна база Фетещ, а след това от два самолета F-16 на румънските ВВС, излетели от същата база. 

През цялото време самолетът не е реагирал на запитванията по радиовръзка и на визуалните сигнали. 

Самолетът навлязъл в сръбското въздушно пространство за около две минути около 19:00 ч. в района между Дробета Турну Северин и Корбово. 

Около 19:09 ч. е навлязъл в българското въздушно пространство.

Според авиоексперта  по безопасност на полетите Ангел Борисов най-срамното за България е, че военновъздушните ни сили не са реагирали: "Те не охраняват само Черно море, още преди да навлезе на река Дунав от Сърбия те веднага е трябвало да се задействат, тъй като самолетът е прелетял над Атомната ни централа, което може да породи даже международен скандал, че въобще не охраняваме централата".

Самолетът-нарушител е бил или с важен товар, или с важен човек, беше оценката на експерти. Рискът за междинни кацания за зареждане, да лети през нощта, да каца и да излита от недействащи летища, без РВД, без радарно поле, без електротехническа система говори, че рискът е много голям и струва голямо заплащане.

На следващия ден  вътрешният министър Бойко Рашков обясни как самолетът е преминал през половин Европа - излетял от Литва, минал през Полша, кацнал в Словакия, продължил през Унгария, после минал и благополучно се приземил в нашата страна. Каква е целта, какво е станало, кои са тези и други неща - нито Рашков можа да обясни, нито пък назначеното от него разследване разнищи.

Тогава стана ясно, че литовецът Брониус Заронскис е продал машината на украинци седмица преди полета до България.

Рашков отказа да коментира лицата, които са пътували в самолета, за да спази "процесуална дисциплина".

"Тези хора, които са дошли в България, никой не ги знае кои са. Нито са минали митница или паспортен контрол", обясни бивш шеф на граничен контрол.

МВР-шефът твърдеше още, че има "богата" оперативна информация, но не може да изнася данни, за да не попречи на разследването. Няма и официални данни защо България е крайната точка на полета.

Рашков разказа и как през нощта получил информация за самолета нарушител, но понеже времето било лошо, машината не била преследвана: "Аз получих едно обаждане късно през нощта, че е навлязъл на територията на страната, има едно междинно кацане в област Видин, отново за зарeждане, след което военно-въздушните сили са влезли в ролята си.

Спомняте си обаче, че тогава беше доста неблагоприятно времето като видимост. Поради което е опасно да бъде преследван такъв самолет от мощните реактивни военни самолети". 

Същата версия разви и военният по това време министър Заков: 

"Самолетът се следи от център в НАТО, той се препредава на страните-членки. Българските ВВС знаеха къде се намира самолетът още преди да влезе на територията на страната. След влизането на територията на страната самолетът е следен през цялото време, освен самолети и от противовъздушна отбрана, която е част от системата за следене на самолети". 

Заков даже изтъкна, че този самолет не е представлявал заплаха през целия си полет, защото размерът му не предполага той да направи някаква щета на цивилна или гражданска инфраструктура. 

В отговор на въпрос, че самолетът е придружаван от изтребители в други държави, през които е прелетял, министърът обясни, че в другите държави става въпрос за светлата част на денонощието, а в България - за тъмната част от денонощието с буря в тази част на страната.

Така самолетът на Брендо се промуши покрай НАТО-вските изтребители и ПВО на България.

Липсата на координация между Министерство на отбраната (МО) и МВР е причината самолетът да не бъде задържан във Видин, където е заредил.  Тогава стана ясно, че България има сериозен проблем с радарното поле, под 3 000 метра такова не съществува. Затова в началото никой не знаел къде е кацнал самолетът.

Беше образуваното досъдебно производство е по член 341б от НК – "който незаконно завладее въздухоплавателно средство, намиращо се на земята или в полет, или кораб, намиращ се в морските пространства или във вътрешните водни пътища на Република България или в открито море, или на неподвижна платформа, разположена върху континенталния шелф, или установи контрол върху такива средства, се наказва с лишаване от свобода до десет години".

Делото в прокуратурата в Търговище е за незаконно завладяване на самолет.

Днес вече става ясно, че именно с този самолет Евелин Банев-Брендо е прелетял под носа на НАТО и кацнал в охраняваната от МВР нива край Търговище. И от тогава никой не го търси.

Самолетът бе открит на следващия ден, но от Брендо нямаше следа. 

За да се появи в понеделник, съпроводен от тв екип, да почука на вратата на Софийския затвор и да каже : "Да, аз съм Брендо!".

Повече от 6 години Евелин Банев се укрива от властите в България, Италия и Румъния. През този период службите от различни държави събират данни, че Брендо продължава да стои зад трафика на кокаин към Европа. Сега се предава след няколко сериозни удара на властите.

Първо в края на 2022 година на магистралата във Франция е задържан 578 килограма кокаин в камион с двама българи. През ноември миналата година на магистрала край Антверпен е задържан български шофьор на ТИР със 700 килограма кокаин, а месец след това властите в Ирландия задържат кораба "Верила" с около половин тон от същата дрога на борда.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?