1553

Мирише яко! Жена почина и след 3 часа дари имотите си

2 декември 2019-та година. 75-годишната Цветанка Лазарова от монтанското село Лехчево умира. В смъртния акт пише, че е починала в 6:00 сутринта. Въпреки че вече не е била сред живите, три часа по-късно, по документи, Цветанка участва в две сделки за покупко-продажби на имот, като прехвърля цялото си имущество на съседката ѝ Виолета Каменова, която се е грижила за нея. Новата собственичка представлява починалата пенсионерка чрез пълномощно. Сделките са изповядани от нотариус Искра Фидосова в кантората ѝ в Монтана. Виолета Каменова оспорва датата на смъртта, твърди разследване на "Нова телевизия".

"Около две години съм се грижила за нея. Жената си дава имуществото на мен, защото я ги гледам. Тя почина на трети декември, не на втори", заяви Каменова.

"В деня на сделката, аз съм направила справка сутринта от национална база данни „Население”, в която се вижда, че на 2 декември, непосредствено преди сделката, буквално в 8:52 ч. лицето е живо и не е починало. Кога е починало аз не знам", посочи Искра Фидосова.

Справка в имотния регистър показва, че Виолета Каменова се сдобива с 2 къщи, 4 декара двор и около 35 декара земеделска земя. Твърди, че 6 дни преди да почине, Цветанка Лазарова я е упълномощила да се разпорежда с имуществото ѝ. Пълномощното е заверено с пръстов отпечатък при същия нотариус, който изповядва и последвалата сделка - Искра Фидосова.

"Упълномощителят Цветанка Иванова Лазарова е била в нотариалната кантора на 27.11.2019 г. Спомням си случая тъй като жената прекара малко повече от 3 часа в кантората ми. Инвалид, трудно подвижна, качихме я с асансьора на столче, докато изготвим пълномощно и комплект декларации'', разказа Фидосова.

"Слязоха три жени при нея, защото жената не можа да се качи, тя е с отрязан крак. Не можеше да се подписва, ами като жената слага пръста си на нещо като печат и после на лист", спомня си Виолета Каменова.

Според Фидосова състоянието ѝ е наложило да не се подпише, а да сложи пръстов отпечатък. "Толкова ѝ трепереха ръцете, че тя не беше в състояние физически да си изпише буквичка или цяло име", обясни тя.

Споделя, че го е описала в протокол. "Всичко е описано в регистър, но не мога за 5 минути да отворя 50 места. Спомням си случая, защото скоро след това имах писмо за обяснение", допълни нотариусът.

Младенка Йорданова е братовчедка на починалата жена. Тя е и една от наследниците ѝ. Разбира за смъртта ѝ месец по-късно. Разказва, че след като са починали съпругът ѝ и синовете ѝ, Цветанка е останала напълно сама. Нямала и внуци. Била на инвалидна количка от няколко години.

"Това за нас е имотна измама, как ще го прехвърли доброволно след като тя е починала. Тя била умряла и прехвърля имотите. Как става това?", пита тя.

Младенка и другите наследници завеждат дело, с което искат съда да обяви сделките за недействителни.

Новата собственичка на имотите Виолета Каменова също започва да води дело, но срещу община Бойчиновци, на чиято територия се намира село Лехчево. Иска кметството да промени датата на смъртта на Цветанка от втори на трети декември, защото иначе сделките стават недействителни и имотите вместо при нея, ще отидат при наследниците.

"И да дойдат 300 журналисти, пак ще казвам, че жената е починала на трети. Трябва да се докаже датата, иначе аз оставам лъжец. Аз честно съм работила и с честността си искам да си го получа", посочва Виолета.

Според кмета на Лехчево Александър Александров лицето е починало на втори декември в 6:00 ч. сутринта. "Въз основа на съобщението за смърт, ние издаваме акт за смърт. На 4ти е обработено в общината и е излязло в национална база данни", разкрива той.

Делата за датата на смъртта се водят до днес. Ключови свидетели са собственичката на траурната агенция Илиянка Петкова, която урежда погребението на починалата жена и общопрактикуващият лекар на селата в района- д-р Виктория Давидова, която констатира смъртта. И двете твърдят, че са извикани на 3 декември, а смъртта е настъпила много по-рано.

"Като се прибрах вкъщи, Виолета ме чакаше. На въпроса какво е станало, тя каза "леля ти Цветанка почина". Зададох въпроса кога е починала? Каза ми "онзи ден", при което аз останах много шокирана и попитах, "а защо идваш чак сега"? Отговори ми, че е събирала пари за погребение. Нещо, което направо ме шокира. Поне аз така си обяснявам нещата, поне това е моята представа за време", сподели Илиянка Петкова, собственик на траурна агенция.

Когато отива в къщата на починалата, д-р Виктория Давидова установява, че смъртта й е настъпила ден и половина преди това. Викана е няколко пъти да дава обяснения в съда.

"Когато ме извикаха и когато извърших мъртвопроверителството, смъртта не беше настъпила непосредствено преди да ме извикат и затова на съобщението за смърт съм написала тази дата и час, които съм установила. Самата Виолета не разбирах защо толкова късно ме вика и много време се забавих, защото исках да установя правилно смъртта. Има ранни и късни белези на смъртта. Така аз мога да установя кога е настъпила смъртта. Бяха изминали над 24 часа. По-малко от 48, над 24 часа. Смъртта е настъпила на 2-ри декември сутринта", заяви лекарят.

Измама за хиляди левове: Как адвокат без права сключва договори и взима хонорари

"Ние си го обясняваме така - кака ми е починала още по-рано от втори и тя я е задържала, за да може да изповяда сделката и после да я погребат. Аз не знам втори какъв ден се е падало. Ако се е падало събота, тя е чакала събота, неделя, за да отиде в понеделник да изповяда сделката", смята Младенка Йорданова.

Виолета отрича да е съобщила по-късно за смъртта.

Окръжният съд в Монтана излиза с решение, че новата собственичка на имотите на Цветанка е нелигитимирана, за да иска промяна на датата на смъртта. Също така не е и неин наследник, а е водена единствено от интереса да вземе цялото ѝ имущество. Върховният касационен съд потвърждава решението на въззивния и казва, че то не подлежи на обжалване. Адвокатите на новата собственичка обаче завеждат ново дело за промяна на датата, което да се води по друг ред и член от закона.

Поредното заседание на районния съд в Монтана предстои на 26 септември. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Тая Виолета заедно с нотариуската Искра Фидосова трябва да са подсъдим

Тая Виолета заедно с нотариуската Искра Фидосова трябва да са подсъдим

22.09.2023 | 19:55

Подсъдими и осъдени.Нотариуската да не се прави на луда-много добре знае кога е вече опреснена националната база данни и кога Общината е обработила документите.Да се лиши от права на нотариус.Другата-крадлата да лежи 15г ефективно!

Отговори
2 0
lostop

lostop

22.09.2023 | 11:49

Това е по-добро от всяка виагра_. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами:------ https://marketl.ink/biocom

Отговори
0 3
Мишо

Мишо

22.09.2023 | 10:07

Директно при бай Ставри

Отговори
7 0
Глупости

Глупости

22.09.2023 | 10:38

А братчетката и останалата рода, защо приживе не са се погрижили за болната си роднина или само са чакали по бързо да пукне и да и прилапат и разделят наследството, еееейййй алчно и гнусно човешко племе, но Господ забавя,но не забравя.

Отговори
6 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?