71

Кьовеши дава на съд пловдивски фермер, опитал да присвои 190 000 евро

Това е втори подобен случай. През 2022 г. заловиха управител на винарска фирма, опитал да присвои 400 хил. евро по Националната програма за износ на вина за Русия, Беларус и Виетнам

 

Европейската прокуратура повдигна обвинение срещу фермер от Пловдивско, опитал чрез измама да присвои европейски средства в размер на 190 000 евро, съобщиха от офиса на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в Люксембург.  

Според официалната информация на институцията, през януари 2020 г. заподозреният кандидатствал от името на три различни фирми пред Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ – Пловдив за отпуснати на България средства от ЕС от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) по схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци.

Според доказателствата заподозреният е предоставил няколко фактури за продадената си продукция, за да докаже необходимото минимално количество продукция. В заявлението е декларирал, че в посочените парцели е постигнат значителен добив. Разследването обаче разкрива несъответствия между декларираната продукция и реално получената реколта. Ако бъде признат за виновен, обвиняемият може да бъде осъден на до 6 години затвор и глоба до 5000 евро. 

"Въпросният случай изобщо не е изключение. На практика голяма част от представените фактури са фалшиви. Вероятно този земеделец е изгорял, защото е бил натопен. Пловдивският офис на ДФ "Земеделие" е като пощенска кутия, която препраща документите към София. Само в столицата има отдел за противодействие на измамите, който може да засече подобни разминавания", коментира пред "Марица" бивш служител на фонда.

"Марица" направи запитване до пресцентъра на Европейската прокуратура, за името на заподозрения фермер и землището в Пловдивска област, в която упражнява дейност. Оттам получихме следния отговор: "Моля, имайте предвид, че не можем да споделяме лична информация на заподозрения, включително името и адреса". 

Припомняме, че това е вторият случай, при който фермер от Пловдивско бе хванат в измама от хората на Кьовеши и получи ефективна присъда.  През 2022 г. „изгоря“ Георги Андреев, вече бивш управител и съсобственик на винарска изба "Тракия Естейт 58", опитал да присвои 400 хил. евро по Националната програма за износ на вина за Русия, Беларус и Виетнам.

За да изпълни изискванията за получаване на финансова помощ, всеки бъдещ бенефициер трябва да представи три независими оферти пред Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

При проверката си от ДФЗ установили, че две от трите представени фирми всъщност не са издали никаква оферта. Фондът е сезирал Върховната касационна прокуратура, а Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство. След като започна дейността си през 2021 г., Европейската прокуратура е поела случая.

Подсъдимият се призна за виновен и сключи споразумение с Европейската прокуратура. Той получи условно наказание от една година лишаване от свобода, с тригодишен изпитателен срок и глоба от 2000 лева.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
10 коментара
Къвъ Мома

Къвъ Мома

27.03.2024 | 23:08

Е тоя румънски чиииииифутски тръъъъъвестит Чиииииифутите си го избраха за да им пази оцапаните им зъъъъдници Къде е подвела под отговорност оная грозната чииииифутка Урсулата за потрошените европейски милиарди със далаверата със ваксините Този само факт трябва да ви отвори зъркелите за зловредната поръчкова роля която играе тоя тръъъъъвестит отново назначен от чиииииифутите на този пост Той не е избран чрез избори от европейците Назначен е също като оная приказка Ти си го избра Между Кокинов и Тиквата

Отговори
4 0
Моме!

Моме!

27.03.2024 | 22:28

Моме! Само тва ли хвана ма?

Отговори
5 1
Гюро

Гюро

27.03.2024 | 20:36

Абе имаше снимки на пиян премиер с пачки и кюлчета, наши кметове завлщкоха града със милиони, тя ми се хвали с има-няма 200 хиляди! Сигурно и тя няма идея кои са тези "високи етажи" на власта. И тя май е тръгнала да замита под килима. Както във всичко, и този път мерките на ЕС са избирателни! Не съмсигурен, че с такива действия ще си изкара поне командировки и залата. А ние се славим като страна с високи нива на корупция! Машала на ЕС!

Отговори
9 0
Кьоревеши

Кьоревеши

27.03.2024 | 20:14

Ако беше изнасял вино за евроге-ския съюз нямаше да го разследват

Отговори
3 2
Мильо

Мильо

27.03.2024 | 19:54

Лош атестат за госпожа Кьовеши! В румъния съдиха и президент, и министри! Затова в ЕС и повярваха и я назначиха на тази длъжност. Но да отчиташ дейност с дребни каракуди - не и прави чест! Надявахме се, че ще бръкне в гнездото с осите, а то.... Няма да я бъде и нея! Не това очаквахме от нея.

Отговори
8 0
бай ганчо

бай ганчо

27.03.2024 | 19:04

Нали ви е ясно, че този фермер не може да направи нищо без помощта на НЕПОДКУПНИТЕ директорчета и служители на Фонд Земеделие и Областна служба Земеделие

Отговори
8 0
Кьовеши се занимава с дребни ситни въшки

Кьовеши се занимава с дребни ситни въшки

27.03.2024 | 18:03

И си оправдава еврозаплатата. Я да подхване Боко, ама не. Или поне Маминия с всичките му комплекси, хотели, бизнесцентрове за стотици милиони.

Отговори
12 1
Ами що ги

Ами що ги

27.03.2024 | 17:53

Открийте толкова Пощенски кутии Ааааа Сетих се Щото тва те дето го лапат не подлежи на санкция от приятелката ви Кьорбаши Хитро измислено Лапате само от Бюджета на България който не е Еврогейски и Кьорбаши е непричом

Отговори
3 5
Бай Манчо

Бай Манчо

27.03.2024 | 17:00

Ако напишете и имената му бива , ако не работата е малко в стил “една жена на пазара каза “ !

Отговори
14 2
Земеделецът

Земеделецът

27.03.2024 | 22:25

е невинен докато получи окончателна присъда. Затова името му се пази в тайна. Бай Мунчо да не впряга каруцата пред коня, че май няма да стигне до пазара и ще изпусне какво жената е казала.

Отговори
6 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?