2374

Криминалист: Болезнена ревност и агресия са довели до убийството на Алена Щерк

Любовни мотиви са довели до убийството на Алена Щерк, но това може да се каже категорично, след като се проведат процесуални действия, за да бъде доказано. Това коментира пред bTV криминалистът Ботьо Ботев.

„Всички данни от местопроизшествието говорят за екстремалност за действията. Ако имаше подготовка, извършителят нямаше да изпадне в ситуацията да действа налудничаво - да кара труп през София, да връща колата. Несериозно е това“, каза той. 

Навярно е действал сам.

Оценката на случая още в самото начало говори, че едва ли е имало предварителна подготовка.  Между Алена Щерк и бившата й половинка е имало напрежение.

„Но във фаталната вечер нещо е възникнало спонтанно у заподозрения, за да направи това. Опитът ми по такива случаи говори за действия в абсурдна, ненормална ситуация“, каза Ботев.

Той се въздържа да коментира участието на близки в издирването.

„Лично аз, когато чух, че се организира търсене, се изненадах. Къде да търсят? В околностите на София. Това е несериозно и практически невъзможно. Не може без сигнал да се търси напосоки. Но това може да е оперативна „игра“, повдигната от работещи по случая, защото са пред ситуация да се знае, че извършителят пътува. Ако с ден-два се забавят нещата, се качва на самолета“.

Според психиатъра д-р Веселин Герев в отношенията между убиеца и жертвата задължително е имало знаци за неговата болезнена ревност  и склонност към агресия. Такова поведение се изгражда още от ранна детска възраст. И се превръща в модел на поведение за децата в семейството, които после на свой ред стават насилници или жертви. Но у нас само 5% от пострадалите от домашно насилие подават сигнал. 

„В същото време от  агресията до ревностната параноя пътят е само една крачка, а последствията може да са фатални. Всички, които са обект на насилие, подавайте сигнали! Знам, че полицията не им обръща внимание, но може да се постигне поне временна ограничителна заповед“, призова д-р Веселин Герев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?