71

Като на война: 82-ма загинаха по пътищата у нас от началото на годината


 
От началото на годината загиналите при катастрофи по пътищата в Бълхария са 82 души, което е с 10% повече спрямо същия период на 2022 година. Това сочат данните на Института по пътна безопасност. Тенденцията за увеличаване на жертвите, тежко ранените  и броя тежки ПТП се запазва и през тази година. 


"През последните две години МВР, ръководено от назначените от президента Румен Радев министри Бойко Рашков и Иван Демерджиев, регулярно анонсираше мерки за противодействие на пътнотранспортния травматизъм. Акцент беше поставян на засиления контрол при управлението на МПС след употреба на наркотици. При сравнителен анализ на данните за периода 2020-2022 година се констатира увеличение на ПТП след употреба на наркотични вещества с над 90% спрямо 2020 година", пишат от ИПБ. 


По реда на Закона за достъп до обществена информация Институтът за пътна безопасност заявил и на 2 март е получил от МВР данни за заловените количества кокаин и амфетамини за периода 2020-2022 година. Според предоставената имформация, през 2021 година заловеният кокаин е 2,8 кг. при 863 кг. през 2020 година. През 2022 година заловеният кокаин е едва 10,8 кг. При заловените амфетамини положението е същото. Данните показват, че през 2021-2022 година разкриването и залавянето на наркотици в България не е било сред приоритетите на МВР, смятат от Института. 


От там са поискали данни и за заловените количества наркотик на границата от Агенция „Митници“, която е „под шапката“ на министъра на финансите. От получения на 13 март отговор се установява, че през последните две години заловеният на границата наркотик е с около 90% по-малко от 2020 година. 


"Статистическата информация еднозначно показва, че през последните две години МВР и Агенция „Митници“ не противодействат ефективно на трафика и разпространението на наркотици. Това създава условия за многократно нарастване на предлаганото количество наркотици на територията на България, спад на цената им, а от там и до повишаване на  употребата им, в това число и от водачи на МПС. Бездействието на политическото и професионално ръководство на МВР и Агенция „Митници“ има пряко отражение върху пътния травматизъм и увеличения брой жертви от ПТП спрямо 2020 година", коментират от Института. 


ИПБ настоява компетентните органи да извършат обективно и всестранно разследване по оповестените данни и установят касае ли се за престъпно бездействие на МВР и Агенция „Митници“ и чия е персоналната отговорност за това. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Щастлив човек

Щастлив човек

14.03.2023 | 10:05

Ноо нали никой от тях нее от Парламента на България....

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?