4020

Животът на Брендо: Започва като ортак на Доктора, оцелява в атентат, върти бизнес за милиарди и пише книга

През 2013 г. отвличат 10-годишната му дъщеря Лара

Митичният наркобос Евелин Банев-Брендо, който беше обявен за международно издирване от 3 държави, се предаде доброволно на полицията вчера. Той се появи с голям сак на рамото, доста понапълнял и с почти обръсната глава, около 7:30 ч. пред затвора в София. 

Придружаващият го адвокат от Бургас Петър Зафиров заяви на слисаната охрана, че клиентът му се явява за изтърпяване на присъда. Банев се представи с лична карта с изтекла годност. И обясни, че напълно разбира какво се случва. Запис от появата му пред затвора бе публикуван от сайта "Флагман". От него се видя как служителите на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" бяха шокирани какво да правят. Дежурният на входа на затвора дори накара Банев, който бе прекрачил портала, да излезе, докато се изясни ситуацията. 

Само часове по-късно ​кокаиновият крал мина през прегледи в МВР болница и веднага след това бе настанен в килия. Банев  ще изтърпява 6-годишна присъда при първоначален строг режим,  обясни служебният министър на правосъдието Мария Павлова.  

Така роденият в Тополовград бивш борец ще посрещне на 8 октомври 60-годишния си юбилей в обикновена килия с изглед към двора на затвора, а не в обичайния лукс. 

МВР пък се хвана за главата как Брендо е влязъл у нас и минал пазените граници, за които искаме да ни пуснат в Шенген, и се е озовал чак пред затвора. Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков обясни, че престъпният бос е бил с лична карта с изтекъл срок и най-вероятно е ползвал подправени документи или е минал през зелена граница. 

По случая с Брендо се активизира и прокуратурата, която пусна официално съобщение. В него се уточнява, че Банев се укриваше след произнесената у нас 6-годишна ефективна присъда срещу него през 2018 г. Тогава той беше обявен за общодържавно издирване, а впоследствие спрямо него беше издадена Европейска заповед за арест. Брендо вече има три присъди в три различни държави. Първо го наказаха с 10 г. в Румъния за трафик на кокаин. След това Италия го осъди на 20 г. за трафик на десетки тонове кокаин от Южна Америка към Европа по делото "Кокаинови крале". Във връзка с него през май 2012 г. Брендо беше арестуван край Созопол. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обясняваше, че разбитата организация е внасяла по 40 тона кокаин годишно в Италия. Тогава бе казано, че задържането на Брендо е станало в неговия автомобил. Колата е оборудвана като суперлуксозен офис с всичко необходимо - сателитни връзки, 16 телефона, факс, лаптопи.

Накрая влезе в сила и присъдата му от 6 г. за пране на пари от наркотрафик в България. Делото започна първо от всички - през 2007 г., но приключи последно. Затова Брендо беше върнат у нас, но избяга, след като Върховният касационен съд се произнесе окончателно.  

След 5 г. в неизвестност го задържаха в Украйна - месеци преди избухването на войната с Русия. Разследваха го за фалшиви документи и нарколаборатория в къща до Киев, но той отново се измъкна. Оказа се, че е станал украински гражданин, а такива не се предават заради присъди в други държави.  

През 2023 г. Брендо изненадващо подаде молба до Софийския градски съд,  за да излежи трите си наказания в България.  

Такава е процедурата, когато българин е наказан със затвор и в чужбина. Съдът трябва да реши дали ще ги излежи у нас, като определи едно общо наказание. Отказаха му два пъти по различни причини. В молбата си Брендо пишеше, че е български гражданин и иска да лежи в български затвор.  

Ако сега влиза в затвора само за присъдата си в България, след като я излежи, трябва да бъде предаден на Румъния и Италия, ако го поискат. Решението му да се предаде доброволно обаче роди версии, че Брендо е намерил начин да си подсигури по-добро бъдеще след кратък престой зад решетките. И това е съгласувано със силните на деня у нас.

Подобно на много родни престъпни босове, Евелин Банев също минава през залата за борба, където тренира като дете. „За разлика от повечето представители на този силов спорт, Брендо никога не е бил типичната мутра с анцуг и бухалка от началото 90-те години на миналия век. Той е интелигентен и комбинативен“, разказаха пред "Марица" стари криминалисти.

В престъпния бизнес прохожда покрай Иван Тодоров-Доктора, с когото са набори и земляци от Тополовград. Двамата стават и съдружници. Доктора, спряган за бос на цигарената контрабанда, беше убит през 2006 г. в столицата.

През 1998-а Брендо вече от няколко години е в София, където регистрира фирма заедно с Петър Петров-Амигоса, считан за приближен до Доктора. Години по-късно се разделят, а Брендо започва да работи с баджанака си - финансиста Константин Дишлиев, разстрелян в центъра на София през 2005 г. Според делата срещу Банев те перат пари от трафик, а след това ги легализират у нас и в чужбина.

Брендо става медийно известен през 2007 г., когато заедно със съпругата си Десислава и още двама е обявен за общодържавно издирване по обвинение за пране на над 2 млн. евро. 

Две години по-късно обвинителният акт е внесен в Софийския градски съд. Подсъдим е по две обвинения - първото е за престъпления срещу финансовата, данъчната и осигурителната система, а второто - за участие в организирана престъпна група.

През пролетта на 2011 г. враговете му организират атентат. Но Брендо оцелява и се спасява само с огнестрелна рана в ръката. Предпочита да не подава сигнал в полицията.  

Зловещ момент в сагата бе отвличането през 2013 г. на 10-годишната му дъщеря Лара. След близо 50 дни в плен тя изненадващо бе освободена, като не стана ясно дали е платен откуп. Извършителите на отвличането, естествено, не са открити. 

 

Хванаха го със златен телефон с лика на Путин

Евелин Банев-Брендо се е предал у нас, за да не бъде пратен на фронта като украински гражданин. Това е една от най-любопитните версии за неочакваното появяване на ​кокаиновия крал пред Софийския затвор. Друга хипотеза гласи, че животът му е в опасност, а зад решетките ще бъде на по-сигурно място.

"Вие знаете, че местата за лишаване от свобода са едно добро място някой да се укрие, така че да не бъде достигнат от враговете, с които той има неуредени отношения. Така че това е твърде вероятно, но към настоящия момент не можем да кажем, че това е причината", коментира шефът на националната полиция Атанас Илков. 

Брендо беше задържан през септември 2021 г. край Киев, където се е укривал с чужди документи. При ареста му беше открит уникален златен айфон с гравирания лик на Владимир Путин и герба на Русия. Телефонът е пуснат в продажба 4 години по-рано на цена от над 3000 долара. Изработени са само 99 бройки, като на гърба на телефона има и надпис - Supremo Tre Volte ("Три пъти превъзходен" - заради трите мандата на Путин като държавен глава). 

По-късно се оказа, че Брендо е придобил украинско гражданство още през лятото на 2015 година. Или около една година, преди да изчезне и да бъде обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол.

Според чл. 25 на украинската конституция гражданите на Украйна не може да бъдат екстрадирани в друга държава. Именно по тази причина Евелин Банев е освободен, а делото за екстрадицията му по искане на България, Румъния и Италия завърши с отказ за предаване.  

По ирония на съдбата, докато Евелин Банев бе издирван в цял свят, той се оказа в България през пролетта на миналата година. За това говорят два факта. Първият е пълномощното на адвокат Силвия Найденова, която го представлява в Софийския градски съд по молбата му България да приеме за изпълнение и присъдите му в Италия и Румъния.

Вторият е разказът на кмета на село Тлачене Тошко Сашов, който е заверил подписа на Брендо на пълномощното за адвокат Найденова, тъй като кметовете на малки населени места имат право да действат като нотариуси в определени случаи. 

"Беше един ден в началото на пролетта. Към края на работния ден дойдоха мъже с анцузи и куче. Казаха, че са ходили за трюфели, но поискаха да си направят пълномощно, защото им трябвало. Гледах му личната карта, подписа се пред мен, но нищо не знам за този господин, после научих. Няма как да го познавам. В документите му не пише "Брендо", разказа тогава Сашов. 

 

Бизнесът на Евелин Банев: 

Строителство, имоти, търговия и пране на пари

Официално Евелин Банев няма собствен бизнес у нас към този момент, сочи Търговският регистър. Брендо излиза от всичките си фирми поетапно след сблъсъците си със закона.  Въпреки това обаче името му се свързва със собственост и управление на много компании чрез подставени лица - от строителство и недвижими имоти, хотели, търговия с луксозни стоки, финансови и консултантски услугиОсновното дружество, което концентрира интересите му, е "Пропърти груп България". То формално се води собственост на дизайнерката Яна Хадам, но тя излиза от управлението на дружеството през 2022 г. По последни данни компанията декларира неконсолидирано 14 млн. лв. активи (предимно заеми към предприятия от групата), като за 2022 г. има 4.3 млн. лв. приходи, почти никакви разходи и съответно 4.1 млн. лв. печалба.

Дъщерното дружество на "Пропърти груп България" - "Флавия консулт България", притежава и инвестира в изграждане на имоти предимно в София. От 2017 г. до 2022 г. дружеството е получило разрешителни за нови 16 хил. кв.м, включително три блока, всеки с по 2162 кв.м РЗП, припомня "Капитал". За 2022 г. дружеството отчита 7.5 млн. лв. оборот и 1.3 млн. лв. печалба.

Другата ключова компания под шапката на холдинга е "Рила център", чийто актив е едноименният хотел в София. Той беше придобит през 2017 г., след като вече Банев беше осъден и издирван, от Васил Божков срещу 9.8 млн. евро, а по-късно имаше план да бъде надстроен и префасониран в жилищна сграда.

Любопитна е съдбата и на друг актив, който някога е бил собственост на Банев, а впоследствие се озовава като дъщерно дружество на "Флавия". Става въпрос за изба "Славейково", която през 2023 г. е продадена на Калоян Станиславов - собственика на "Булкомерс КС". Това е основната фирма, посредник по износа на българско въоръжение за Украйна, която за 2022 г. реализира космически скок в оборота от 10 на над 800 млн. лв., както и почти 62 млн. лв. печалба.

Друга компания извън "Пропърти груп България", в която се озовават ключови имоти, сред които личната резиденция на Брендо в Бояна и столичният хотел Les Fleurs, е "Гуан България". Хотелът по документи се оперира от дружеството "Бранд мениджмънт", което декларира 4.76 млн. лв. оборот, 431 хил. лв. печалба и 50 служители. 

Българинът беше замесен и с втората по големина швейцарска банка Credit Suisse. Мениджмънтът й беше обвинен в началото на февруари 2022 г., че е позволил на "предполагаема българска престъпна група за трафик на кокаин да изпере милиони евро", част от които са пристигали в банката, натъпкани в куфари.  

Швейцарските прокурори пледираха около 42,4 млн. швейцарски франка (45,86 милиона долара) като компенсация от Credit Suisse и банката беше осъдена. Предполага се, че прането на пари от наркотици е ставало в периода между 2004 и 2008 г. 

 

С цена от 15 лева

Описа в роман живота зад решетките

"Съзирам душата на България " - това е романът, написан от Евелин Банев-Брендо пр​ез 2015 г. Представяне нямаше, но пък и до днес книгата може да се намери в онлайн книжарниците на цена от 15 лева.

"Имал съм и други тежки периоди в живота си, но времето в затвора не може да бъде сравнено с нито един от тях. Когато човек загуби свободата си, разбира, че тя е една от най-големите ценности. През този период отхвърлих отчаянието, опровергах озлоблението, прецених за излишно да споделя дори, че не съм извършил нищо нередно. Вместо това избрах да напиша своето послание към тези, които искат да променят живота си и да се чувстват освободени, удовлетворени и щастливи. Тази книга се роди в затвора, защото любовта към живота не може да бъде лишена от свобода", пише авторът на романа в анотацията към него. 


Сюжетът на книгата не е изненадващ - главният герой Максим, срещу когото се водят дела за наркотрафик в няколко европейски държави, е в затвора заради политически интриги. Въпреки че досегашният му стил на живот изобилства от "нощни похождения, добри ресторанти, млади манекенки, банда буйни приятели", зад решетките Максим се отдава на физически и духовни практики. След като излиза на свобода, той разпродава цялото си имущество и прекарва следващите 20 години в странстване по света. 

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?