1553

Изгоненият духовник бил вербуван заради хибридната война

Агенцията за национална сигурност експулсира гражданин на Русия и двама граждани на Беларус. Един от тях е предстоятелят на руската църква в София, архимандрит Васиан, другите също са духовници, съобщава "Нова".

Главният редактор на религиозния сайт Doxologia Infonews Йордан Георгиев смята, че един духовник не може да застраши националната сигурност. "Архимандрит Васиан Змеев е служител на отдела за Външни църковни отношения на Русия и е във взаимодействие с руските служби.

Той е част от хибридната война на РФ срещу света. Той има задача да настройва български архиереи, които да обслужват руските църковни интерес. Например непризнаване на автокефалията на украинската Украйна. Това представлява дестабилизация. Определени български архиереи приемат решения на БПЦ, които обслужват интересите на руската православната църква. Така БПЦ да стане елемент от руската хибридна война", заяви той.

Според него самият Георгиев е имал вербален спор с Васиан Змеев, като го е приканил да спре да осъществява пропаганда. "Имаме сведения за проведени разговори между архиереи. Обмисля се как да реагират пред обществото, има голяма реакция сред духовниците у нас. Светият Синод е разделен на групички и не може да излезе с решение как да реагира", посочи Георгиев.

От своя страна журналистът Валерий Тодоров посочи, че трябва в по-спокойна обстановка трябва да се изяснява случилото се, а не да е шумно. "Всеки чужд гражданин, който извършва нарушения на закона, подлежи на санкции. Въпросът е как се посочва и как става експулсирането. Прави впечатление, че щом се появи политическа криза, ловим руски шпиони. Ако са наблюдавани, защо именно сега се експулсират. Трябва да имаме съзнанието, че ако изгоним двама шпиони, може да ни върнат двама. Може да се връчи нота или предупреждение преди да се извърши експулсиране. Настоятелят на руското придворие координира и македонската църква. В РСМ беше обявен за персона нон грата", подчерта той. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
на крив изток запада му виновен

на крив изток запада му виновен

25.09.2023 | 11:01

Кяато им гледам възрастта тези са най-малрко майори отФСБ .Руската църква също не признаваше самостоятелността на българската църква и прибгна до отвилчане на духовници и убийства в полза на гръцката патриаршиу.Прочетете за църковния въпрос Руската православна уж църква винаги е дествала срещу интересите на българския народ

Отговори
1 0
Запада удря върху източното православие

Запада удря върху източното православие

22.09.2023 | 13:27

Гадовете управляват България. Продажници слуги на чуждите посолства.

Отговори
3 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?