1939

Издирван с Европейска заповед българин е задържан на яхта в Поморие

Окръжната прокуратура в Бургас задържа за срок до 72 часа български гражданин, издирван за измами от властите в Австрия. По отношение на него на 22 юли е издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) от Прокуратурата в гр. Велс. С нея е обявен за международно издирване. Информацията е от прокуратурата в Бургас.

Българинът Полихрон Луков, който е на 53 г., е установен и задържан от органите на реда на яхта в Поморие днес преди обяд, уточниха за БТА от пресцентъра на прокуратурата. Той е осъждан, но реабилитиран. По време на задържането си днес първоначално се е представил за чужд гражданин, твърдял е, че не знае български език и е поискал преводач от френски или испански.

В заповедта е посочено, че българинът е набавял и предоставял фалшиви, особено защитени лични документи - дипломатически паспорти на чужди граждани, както и испански лични карти на част от тях. Пред пострадалите българинът се представял с друга самоличност, въвеждайки ги в заблуждение, че е посланик на Федерация Сейнт Китс и Невис. По този начин заблудил пострадалите, че може да присъди дипломатически статут, както и да им издаде задгранични паспорти и автомобилни регистрационни номера. Измамените чужди граждани са повече от десет. Общата стойност на настъпилата щета възлиза на 334 000 евро.

Престъпленията, за които е издадена Европейската заповед за арест от австрийската прокуратура, съответстват на престъплението измама по смисъла на чл.210 и чл.211 от българския Наказателен кодекс.

Утре предстои Окръжна прокуратура - Бургас да поиска от съда по отношение на Луков да бъде постановена мярка за неотклонение "задържане под стража", казаха за БТА от пресцентъра на прокуратурата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?