2374

Голям ужас: Маскирани нападнаха спящи старци с резачка, за да им вземат парите

Голям ужас преживя възрастно семейство от Хасковско в нощта на 3 ноември 2014 г. Трима маскирани бандити смляха от бой в любимецкото село Малко Градище 82-годишния Боньо Добрев и 77-годишната му съпруга Мавруда. Среднощните бандити си тръгнаха от дома им с 2605 лева.

Престъпниците нахлули в къщата на спящите старци около 23 часа, след като изкъртили задната врата на жилището. Пенсионерите били измъкнати от постелите им и влачени от стая в стая. "Взеха ни GSM-а и срязаха кабела на стационарния телефон, за да не извикаме помощ. През цялото време ни биеха и питаха къде са ни парите", разказа тогава шокираната баба Мавруда. Голям кичур от скалпа ѝ бил откъснат. Строшена била дясната ѝ ръка над китката. Фрактура на същия крайник, но в подмишницата, имал и дядо Боньо, който след инцидента бе опериран в хасковската ортопедия. Той бил налаган с юмруци и ритници по лицето и ребрата.

Грабителите размахвали моторна резачка.

Те заплашвали възрастните хора, че ще ги разчленят.

"Биха ни с колове и само това питаха: "Къде са парите", стенеше от болничното легло 77-годишната Мавруда Добрева. След като катилите си тръгнали, старицата с последни сили успяла да стигне до къщата на комшийката си, откъдето извикали полиция.

Неотлъчно до пребитите старци в болницата беше дъщеря им. "Живеем в Свиленград, още щом научихме за станалото, тръгнахме към Малко Градище", сподели притеснената жена. В къщата на бабата и дядото роднините им заварили пълен хаос. "Цялата покъщнина беше изтърбушена, имаше много кръв по подовете и стените. Тези, дето са сторили това, са изроди, но вярвам, че полицаите ще открият нападателите и те ще си получат заслуженото", сподели още дъщерята на жертвите. Още тогава тя заподозря, че престъпниците са познати на възрастното семейство. "Колко хора иначе ще знаят, че има заден вход", разсъждаваше логично жената. Баща ѝ бил бивш миньор и вземал висока пенсия. Той лежал в болница и го изписали ден преди грабителите да нахлуят в жилището на старците.

Всички в Малко Градище бяха в шок от станалото с техните възрастни съселяни. "Добри хора са, как онези бандити не ги е било грях да посегнат на двамата старци", възмущаваха се местните. Те допълниха, че след случилото се не спят и ги е страх, защото бандитите можело да дойдат пак. "И друг път е имало кражби, но такова нападение досега не е било", сподели пенсионерка от пограничното село.

Десет дни след дръзкия грабеж от полицията обявиха, че рецидивистът Стойчо Огнянов е признал, че

той и двама негови авери с прякори Джигита и Дамския

са изтезавали в дома им дядо Боньо и баба Мавруда. За развитието на случая съобщи от парламентарната трибуна тогавашният  министър на вътрешните работи  Веселин Вучков. От Окръжната прокуратура в Хасково пък се ядосаха, че политикът е проговорил прекалено рано по случая и забраниха в интерес на разследването да се дава каквато и да била информация на медиите.

24-годишният рецидивист Огнянов е лежал 3 пъти в затвора. Той бил арестуван на 13 ноември вечерта. Разследващите стигнали до Стойчо, след като занесъл ограбения от Боневи мобилен телефон в заложна къща в свиленградския квартал "Простор". Няколко дни по-късно обаче откупил обратно GSM апарата и го строшил. В последния работен ден на седмицата заподозреният признал, че късно вечерта на 3 ноември той, Джигита и Дамския нахлули с маски на главите през задния вход в жилището на възрастните хора.

"Пропелият рецидивист бил наеман за дворска работа в имота на старците от зет им - митничар, женен за тяхната внучка. Вероятно лежалият в затвора Стойчо си е мислел, че в къщата на старците има скрити пари от зет им", коментираха запознати с разследването.

Стойчо Огнянов сам поиска да остане в следствената килия. Това стана на 17 ноември 2014 г., когато съдът разгледа мерките за неотклонение на него и двамата му съучастници в Окръжен съд-Хасково. Под стража тогава с определение на Темида за постоянно бяха задържани също свиленградчаните 44-годишният Иван Георгиев-Джигита,  и 30-годишният Васил Атанасов-Дамския.

И тримата имали по няколко предишни присъди.

Само Стойчо обаче признавал вина. "Съжалявам за стореното", измрънка той в съдебната залата. Другите двама поискаха вкъщи.

"100-процентово са заковани трите лица, извършили бруталния грабеж над възрастното семейство в Малко Градище", заявиха обаче разследващите. "По случая бяха разпитани над 100 човека. Не можем да си обясним как е възможна да се извърши такова брутално престъпление", коментира и тогавашният началник на районното управление в Свиленград  Димитър Янакиев. "Доволен съм, че ги разкрихме и хората вече няма да се страхуват, работихме денонощно", допълни Янакиев.

Стойчо, Иван Джигита и Васил Дамския са с множество криминални прояви. Огнянов е осъждан за 24 кражби, Георгиев е лежал за кражби и хулиганство, а Васил Атанасов за грабеж и също за обири.

Бандитите отишли до къщата на семейство Добреви с БМВ. Автомобила ползвал с пълномощно Васил. Петно кръв е открито в леката кола, казаха разследващи. Криминалистите открили изхвърлена под мост в Свиленград една от маските на нападателите. Открита бе и задигнатата резачка от дядо Боньо, с която бандитите заплашвали да разфасоват него и баба Мавруда. След грабежа тримата опитали да продадат моторния трион, но до сделка не се стигнало. Видеокамери в заложна къща в свиленградския квартал "Простор" записали как 24-годишният Стойчо отнася там задигнатия от възрастните хора мобилен телефон "Нокиа". Отнетите от жертвите пари обаче не бяха намерени. Единствено Огнянов оказвал някакво съдействие на разследващите, но според тях той представял удобни за него версии и не бил напълно искрен.

Развръзка 

18 години затвор за бандитите

За първи път жертвите застанаха очи в очи с нападателите си на 24 септември 2015 г., когато в Окръжния съд на Хасково започна делото. Баба Мавруда и дядо Боньо пристигнаха в съда, придружени от близките си. Двамата едва се движеха почти година след жестокия побой. Възрастните хора се просълзиха и разтрепериха, когато репортерите започнаха да ги снимат. "Не се притеснявайте, вие сте жертвите, тук няма от какво да се боите", вдъхна им кураж техният адвокат Гергана Георгиева.

Двама от извършителите натопиха за свой съучастник анонимен свидетел на прокуратурата. "Не Васил Атанасов, а мъж на име Джингиз беше с нас, когато ограбвахме старците". Това заявиха пред репортери Стойчо Огнянов и Иван Георгиев. Те двамата признаха, че са участвали в жестокото престъпление и чрез защитниците си обявиха, че са готови на споразумение с прокуратурата.

Ход на делото не бе дадено, защото юристката Анастасия Йорданова се отказа да защитава Стойчо Огнянов. Писмените ѝ мотиви бяха, че имат разминавания в защитната линия с клиента. Огнянов бил готов на съкратено съдебно следствие и признавал вината си. Съучастникът му Иван Георгиев също. Двамата обаче твърдят, че Васил Атанасов нямал нищо общо със случая. Веднага след отлагането на заседанието адвокат Васил Лазов поиска мярката за неотклонение на Атанасов да бъде изменена, защото обвиненията срещу него се крепели само на показанията на таен свидетел, сочен от Огнянов и Георгиев като техен съучастник. От ДНК експертиза пък ставало ясно, че не са открити следи от Васил, които да го свързват с престъплението. Съдия Боряна Бончева счете, че не са налице нови обстоятелства и факти 31-годишният мъж да бъде пуснат от килията.

Процесът приключи за две години и месец след извършването на престъплението. На 2 декември 2016 г. тримата грабители получиха общо 18 г. решетки. Тогава  изненадващо Васил Атанасов, Иван Георгиев и Стойчо Огнянов се признаха за виновни и сключиха споразумение с прокуратурата, одобрено от Хасковския окръжен съд. Преди това тримата възстановили на жертвите си ограбената сума от 2605 лева. За 5 г. зад решетките отиде Васил, 6 г. получи Иван, а 7 г. в килията бе наказанието за Стойчо, защото е рецидивист. Присъдата е окончателна и влезе веднага в сила след подписването на одобреното споразумение.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?