49

Главният секретар на МВР: Личен мотив може да стои зад убийството на Алексей Петров

„Убийството на Алексей Петров е престъпление с фактическа и правна сложност предвид неговата биография. Налага се да се изследват всички процеси. Не е нужно да се бърза. Имаме две версии, които кумулират множество подверсии. Едната е свързана с личния живот, а другата, че убийството е заради бизнеса и частната дейност на Алексей Петров”. Това заяви Живко Коцев в първото си телевизионно интервю като главен секретар на МВР, което даде пред NOVA.

„Това покушение е много добре организирано, предварително подготвено. Алексей Петров е наблюдаван, изучаван. И е подбран подходящият момент, за да се реализира това покушение. В момент, когато е бил без охрана, в момент, когато в парк „Витоша” е имало множество туристи, които създават благоприятни условия за анонимност на извършителя”, заяви главният секретар.

Коцев поясни, че охранителите на Петров са преминали през детектор на лъжата. За момента няма подозрения спрямо някой от тях. От доста месеци бизнесменът се е движел без охрана, което било негово решение.

Коцев коментира и случая с убития от полицай младеж.

„Смъртта на един млад човек буди безпокойство. Това е тревожно събитие. Но от друга страна, нека припомним, че колегите са реагирали на сигнал за извършено и подготовка за извършване на друго престъпление. Преди това е извършен грабеж, а грабежът е престъпление с висока степен на обществена опасност. Като висш професионален ръководител защитавам всяко едно правомерно действие на полицейските служители. Открито застъпвам тезата, че нашите полицаи се нуждаят от самочувствие”. 

„Във въпросната вечер колегата се е възползвал от едно от множеството правомощия, които дава Законът за МВР. Едно от тях е употребата на оръжие, когато е абсолютно необходимо. Имаме сигнал за извършено престъпление, реакция, бързо локализиране на заподозрените, неизпълнение на полицейски разпореждания, преследвания и употреба на оръжие. Употребата на оръжие е след провеждане на предупредителни изстрели. Неговото поведение е укоримо, доколкото със себе си е носил и лично оръжие. В МВР има инструкция, според която служителите изпълняват задълженията си със служебно оръжие”, уточни той.

Разстоянието, от което е произведен изстрелът, е предмет на разследване в рамките на воденото следствено дело. На въпрос имало ли е абсолютна необходимост да се използва огнестрелно оръжие, Коцев обясни: „Според полицейските доклади се обосновава именно необходимостта да се използва оръжие. Според мен е имало необходимост, но това предстои да се изясни”. Ще се изяснява дали униформеният е изпаднал в условията на неизбежна отбрана. „Не разполагам с такива данни”, допълни главният секретар.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
777

777

25.09.2023 | 15:39

Сглобката скоро ще оповести, че трактора се е самоубил

Отговори
3 0
Сериозно ли Бя другарю Гладен секретар

Сериозно ли Бя другарю Гладен секретар

25.09.2023 | 12:10

Ама то това много лично бе другарю Толкова лично че прилича не на брак по сметка а направо на сглобка със нейзтекли 60 дни

Отговори
2 1
Не бързайте бе,де сте се разбързали да разследвате убийството на Алекс

Не бързайте бе,де сте се разбързали да разследвате убийството на Алекс

25.09.2023 | 10:00

Алексей!А и от правителството ви наредиха-по-спокойно и тихо с разследването.Току-виж и се разбере,кой точно от тях го е поръчал?!Избори,смутни времена,над’упени Байдънови аватари в борба за милионите от ПВУ,500 000€ седмично от 1 ГКПП само хвърчат към Асена,Кирца и сие с назначения ДС-агент шеф на дирекция”Митнически контрол”.Че то тия пачки всяка седмица не са си за изпускане.Юруш към овладяване на службите,ДАНС,митници,ГДБОП и после-чао на остров в Тихия океан-гонят си плана момчетата,не може да им се отрече..бързат,бързат,каквото могат да завлекат в “мътни води”,докато не ги е помел народа!Та-шефе на МВР,слушай си плащачите,нали затова те сложиха-да им служиш.

Отговори
7 3
Държавна сигурност

Държавна сигурност

25.09.2023 | 11:34

Два дни преди убийството, „Трактора“ беше завел иск за обезщетение на стойност, близо 2 000 000 български лева че, е бил репресиран по делото „Октопод“. Ние не оставяме, наглите жалбоподаватели без да ги „обезщетим“. Държавната сигурност е най-важна за държавата! А пък, „Трактори - Мрактори“ под път и над път...

Отговори
5 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?