49

ФБР отключва телефона на Алексей Петров, търси разковничето за убийството му

Отключването на телефона на Алексей Петров е затруднило българските експерти. Наложило се е те да се обърнат към ФБР за помощ. Това заяви градският прокурор на София Илияна Кирилова, цитирана от БНР.

По думите ѝ оттам са уверили, че ще направят всичко възможно и ще може да се проследи кореспонденцията на бизнесмена. Разследващите се надяват, че именно историята на телефонните разговори ще даде повече информация за убийството.

Припомняме, че Алексей Петров беше открит мъртъв в столичния квартал "Драгалевци" на 16 август 2023 г. Бившата барета, познат и с прякора Трактора, е бил застрелян. Сигналът за стрелбата е подаден в 12.20 ч. На място полицията е открила тялото на Трактора вече безжизнено. Четири месеца по-късно разследващите назначиха експертиза на телефона на бизнесмена.

В същото време стана ясно, че експертизата за взрива до колата на бившия главен прокурор Иван Гешев, е готова. Това потвърди заместник градският прокурор и говорител Христо Кръстев.

Той уточни, че комплексната химическа и взривотехническа експертиза е назначена на 8 декември с участието на 6 вещи лица. Проведени са експериментални взривове, извършени са множество изследвания.

Вещите лица са направили извод, че експлозивът е бризантно взривно вещество нитропента, което се е намирало в самоделно взривно вещество, изготвено за да се задейства по електрически способ. На базата на извършения оглед на местопроизшествието на 1 май тази година вещите лица са доказали, че по размерите на епицентъра на взрива и поразяващото действие на сачмите, се установява, че масата на взривното вещество е най-вероятно около 2,5 кг.

Предстои да бъде изготвена още една експертиза, която ще установява с какъв интензитет и способ за нанасяне на вреди е било самоделното взривно устройство.

Христо Кръстев посочи, че към момента няма лице, което да е заподозряно както като извършител на взрива, така и като поръчител. Той увери, че по това досъдебно производство се работи по всяка възможна версия, като не е изключена и версията за инсценировка.

От прокуратурата заявиха, че голяма част от делата ще бъдат приключени още следващата година.

В средата на миналата година Софийска градска прокуратура прие голяма част от делата, които бяха в специализираната прокуратура, допълни Илияна Кирилова. Общият брой е 971 преписки и дела. От тях 464 са неприключени досъдебни производства, а 200 дела са внесени в съда без краен съдебен акт.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?