2374

Фараонката Ружа Игнатова потъна вдън земя, ФБР я включи в ТОП 10 на най-издирваните бегълци

Българката Ружа Игнатова е включена в списъка на ФБР с десетте най-издирвани бегълци от закона. Известна още като "Криптокралицата" тя е обвинена в измама на инвеститори в размер на 4 млрд. долара чрез продажбата на фалшифа криптовалута, наречена OneCoin.

За информация, водеща до залавянето ѝ Федералното бюро за разузнаване на САЩ предлага награда от 100 хиляди долара. Името ѝ е поставено под №2 в списъка.

Журналистът от "Капитал" Николай Стоянов разследва измамата от 2015 г. насам. Книгата му по тази тема, основана на негов аудиосериал, може да намерите тук.

Това е едва 11-та жена, избрана да бъде един от десетте най-издирване бегълци в цялата 72-годишна история на ФБР.

Има и предупреждение: "Смята се, че Игнатова пътува с въоръжена охрана и/или сътрудници. Игнатова може да е имала пластична операция или да е променила външния си вид по друг начин." Посочва се, че е на 42 години, вероятно пътува с фалшиви паспорти и е известна с връзките си в България, Германия, Русия, Гърция и Обединените арабски емирства.

В плаката, с който се издирва, се говори "за нейното предполагаемо участие в широкомащабна измамна схема. Твърди се, че започвайки приблизително през 2014г., Игнатова и други лица са измамили с милиарди долари инвеститори от цял свят. Игнатова основава OneCoin Ltd.,базирана в България компания, която предлага на пазара предполагаема криптовалута."

В съобщението на ФБР пише още: "Игнатова се възползва от вълнението около криптовалутите, за да привлече нови инвеститори. Въпреки че се твърди, че компанията е използвала много от термините, свързани с виртуални валути, изследователите смятат, че OneCoins не са добивани по традиционния за криптовалутите начин. Освен това стойността на OneCoin се определя от компанията, а не от пазарното търсене. 

"OneCoin твърди, че има частен блокчейн", каза специален агент Роналд Шимко, който разследва случая от офис на ФБР в Ню Йорк. "Това е в контраст с други виртуални валути, които имат децентрализиран и публичен блокчейн. В този случай инвеститорите просто бяха помолени да се доверят на OneCoin.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Петко

Петко

01.07.2022 | 06:27

Има ли българин, който да се прочул по света с нещо положително?

Отговори
0 2
Човек ,обикновен.

Човек ,обикновен.

30.06.2022 | 23:29

Евала! Добре че не е станала политик в БГ

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?