71

Екстрадирахме в САЩ юристката на Ружа Игнатова, заплашват я 40 г. затвор

Ирина Дилкинска помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на "криптокралицата"

 

Българката Ирина Дилкинска в понеделник е екстрадирана в САЩ, повдигнато й е обвинение във връзка с криптоизмамата "OneCoin" и трябва да се яви пред съдия. Това съобщи Американското министерство на правосъдието, пише dnes.dir.bg.


Според правосъдните органи във Вашингтон Дилкинска е работила като ръководител на правния отдел на компанията, основана от Ружа Игнатова. 

Игнатова, която е в списъка на 10-те най-издирвани от ФБР лица, е в неизвестност от 2017 г., когато служители на Съединените щати издадоха заповед за нейния арест. Тя основава "УанКойн" (OneCoin) - базирана в България компания, която търгува на пазара с криптовалута. "УанКойн" предлага на купувачите комисиона, ако продадат валута на други хора - Понци схема, маскирана като криптовалута. Така инвеститорите са измамени с 3,2 милиарда лири стерлинги.

В обвинението срещу Ирина Дилкинска се твърди, че тя е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на "криптокралицата" Ружа Игнатова.

Освен това се твърди, че Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с "OneCoin" Марк Скот да изпере средства в размер на 400 милиона долара. След ареста на Скот тя е унищожила уличаваща информация и е уведомила друго замесено лице за ареста.

Юристката е обвинена в заговор за извършване на измама и в заговор за пране на пари. Всяко от двете обвинения може да доведе до максимална присъда от по 20 години затвор.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
шорошо_яди и ДъБъ дебили,

шорошо_яди и ДъБъ дебили,

22.03.2023 | 14:34

елате пак да си говорим за демокрация и човешки права! Мръсници и помияри!

Отговори
0 0
Помиярска колония е Булгаристан, кой дава 40 години, тук и

Помиярска колония е Булгаристан, кой дава 40 години, тук и

22.03.2023 | 14:31

за убийство, толкова не дават! Дано скоро и някой ояден шорошояд така да го екстрадират и да му дадат 40 години!

Отговори
0 0
Ск@пан@ т еритория

Ск@пан@ т еритория

22.03.2023 | 13:48

Ако сме суверена страна, имаме самочувствие и закони - защо наши граждани ще бъдат предавани на съд в друга държава? Вчера пък един @льо хульо от ЕС дошъл да ни командва какво да дадем за защита на един ф@шистки режим в Европа. Благодаря, но това не е демокрация, това е диктат на силните на деня! Трябва ли да бъдем в тези съюзи - уж икономически, а се оказаха чисто милитаристични.

Отговори
4 0
Реалист

Реалист

22.03.2023 | 10:09

А ако трябваше САЩ да екстрадират някой техен гражданин, който да бъде съден тук, дали ще го направят! Айде всички, получаващи пари и заповеди от Козяк, пишете!

Отговори
8 2
Док

Док

22.03.2023 | 08:40

Защо махате коментарите под тъпите статии

Отговори
4 1
Защото

Защото

22.03.2023 | 14:08

Така им е наредено на редакторите! Затова сме на 100 и не знам кое място по "свобода на словото". Тази редакция отдавна се комндва от ОПГ "ГРОБ" и местните им копои.

Отговори
1 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?