46

Двойният убиец от дискотека "Соло" ще лежи в пловдивския затвор

Двойният убиец от столичната дискотека "Соло" Илиян Тодоров, който беше задържан в Узбекистан, най-вероятно ще излежава в пловдивския затвор доживотната си присъда. Причината е, че последната адресна регистрация на сина на червения общински съветник от Перник Венцислав Тодоров е под тепетата. Илиян не е живял никога в Пловдив, но е посочил като адрес за призоваване адреса на баба си и дядо си.

Заради това присъдата на убиеца е била изпратена в Окръжна прокуратура Пловдив, която близо 12 години го издирва. По тази причина, когато той бъде доведен в България, ще излежава присъдата си в затвора в Пловдив. Засега не е ясно колко време ще отнеме процедурата по екстрадиране, която вече е заявена от българските власти.

На първо време Тодоров ще отговаря за фалшивия паспорт, с който се е опитал да излети от Ташкент за Истанбул. Междувременно трябва да бъдат преведени всички документи по делото срещу него у нас и да бъдат изпратени в Узбекистан. Там  съответните съдебни инстанции трябва да разгледат искането на българските власти, което вероятно ще бъде удовлетворено заради подписания договор за двустранно сътрудничество. 

Илиян Тодоров намушка с нож смъртоносно на 18 април 2009 г. в самия център на София 21-годишният национален вратар по хокей Кирил Въжаров и 24-годишният му приятел Васил Александров. Още един техен спътник също получи прободни рани, но оцеля. Спортистът и приятелите му празнували рождения ден на Васил в клуб “Соло”, а на излизане се засекли с компанията на 22-годишния тогава Илиян Тодоров. Той бил заедно с приятелите си Мария Бурова, Стефан Стойков и естонските граждани Сирет Пук и Расмус Рейтау. Заради чужденците разговаряли на висок глас на английски.

При разминаването речта на чужд език подразнила Димитров и той се развикал: “Тук се говори на български език, намирате се в България.” Отсреща му отвръщат със закачката: “Защо, субтитри ли ти трябват?” Тогава Димитров, който излязъл от заведението със стъклена чаша с уиски в ръка, замахва с нея към Стойков. Между двете компании започва сбиванe. Минута и 33 секунди по-късно Васил Александров и Кирил Въжаров лежат мъртви на ъгъла на Съдебната палата, а Кирил Димитров е тежко ранен. И тримата са прободени с нож в гърба.

Тодоров се предава два дни след кървавия екшън, но е с променена външност - напълно изрусен и с изрязани до кръв нокти. Изправен е пред Софийския градски съд. На 9 декември 2011 г., дни преди 25-ия му рожден ден съдия Румяна Ченалова и председателстваният от нея съдебен състав го оправдават за двете убийства.  Илиян излиза на свобода и изчезва.

След обжалване на оправдателната присъда през декември 2013 г. Върховният касационен съд го осъжда на доживотна присъда. 

Основните версии за бягството е, че Илиян е напуснал страната с автомобил или кораб, придружаван от своята приятелка от студентските години Милена. Смята се, че известно време е пребивавал в Англия, поне месец е живял в Естония, минавал е през Латвия, Швеция и Германия.

Двойният убиец, който беше издирван с червена бюлетина от Интерпол, беше заловен на летището в Ташкент заради фалшив паспорт миналата седмица. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
ГНИЛА ЯБЪЛКА

ГНИЛА ЯБЪЛКА

06.03.2023 | 19:10

ЧЕНАЛОВА ПУСКА УБИЕЦ НА ДВАМА ДА СИ ХОДИ. ТАТЯНА ДОНЧЕВА ПРАВИ ПОПРАВКАТА "ВАНКО 1". ЗАЩО ТЕЗИ ЖЕНИ-БОКЛУЦИ СА НА СВОБОДА??

Отговори
14 0
забравих още един бо.клук

забравих още един бо.клук

06.03.2023 | 19:52

Провалената царска депутатка и жалък антивъксър Антония Първанова беше обявена за "бизнес дама" на годината.

Отговори
5 3
Дим

Дим

06.03.2023 | 19:03

Ако има пари още, все ще се намери съдия да го помилва пак.

Отговори
3 2
Стойчо

Стойчо

06.03.2023 | 17:52

Ченалова в сливенския затвор!!! Виновна е за прикриване и оправдаване на масов убиец!

Отговори
18 0
съдия

съдия

06.03.2023 | 16:06

Да *приютат* заедно с него в панделата съдия Румяна Ченалова и председателстваният от нея съдебен състав !!!Интересно,ако някой от убитите беше неин роднина, какво щеше да присъди?

Отговори
31 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?