71

Две години по-късно: Стартира делото за прегазените от нелегални мигранти полицаи

След две години разследване, Окръжният съд в Бургас даде ход на делото за смъртта на двамата полицаи, прегазени от автобус с нелегални мигранти. При сблъсъка с патрулната кола на място загинаха двамата полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

„Клиентът ми твърди, че е бил непълнолетен по време на извършването на деянието, деянието не е умишлено. Омар е направил спасителна маневра, завиване на дясно, затова ще пледирам, че е действал по непредпазливост", заяви адвокат Калин Янев.

Според майката на убития полицай Йордан Илиев, Омар ги е прегазил умишлено: „Абсолютно не съм съгласна с него! Видимо е, че той умишлено ги цели и убива...Не пожелавам същото на защита да се наложи да преживее..", казва през сълзи Анета Илиева.

Ще настояваме ДАНС и полицията да положат усилия да издирят всички нелегални мигранти, превозвани в автобуса-убиец, с който бяха прегазени двамата полицаи в Бургас, защото са важни за делото. Обвинението е за умишлено причинена смърт на двама полицейски служители, като случаят от наша страна е квалифициран като особено тежък. С превишена скорост, без задействане на спирачна система, при два варианта за избягване на ПТП, той предизвиква настъпилото ПТП", заяви прокурор Димитър Узунов

Днес бяха разпитани като свидетели собствениците на автокъщата, откъдето е закупен автобусът-убиец. Купувачът обяснил, че го взима за рязане на части.

„Видях по телевизора , какво да кажа! Притесних се. Веднага се обадихме в полицията да кажем, че автобусът е от нас, защото те се чудеха откъде е. Ако се бях усъмнил, че може да има нещо нередно, как ще го дам! Вие как си мислите! Като ме гледате така аз дете ли съм!?", каза собственик на автокъщата Иван Попов.

По време на делото трябва да бъдат разпитани всички 111 свидетели и 19 вещи лица, както и всичките 47 нелегални мигранти, превозвани в автобуса.

Днес нито един от призованите мигранти не се яви в съда. Това ще доведе до дълъг процес. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?