49

Далавера за милиони: Кьовеши нищи злоупотреби с проекти на НКЖИ, има задържани

Европрокуратурата разследва у нас злоупотреби по два проекта на стойност над 241 млн. евро. Те са финансирани от ЕС и са за модернизация на железопътни участъци. Бенефициент по тях е Национална компания "Железопътна инфраструктура", а договорите за строителство са възложени на две частни компании с международно участие. Това съобщиха от пресслужбата на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

При обиските, извършени в домовете на заподозрените и в обектите на разследваните фирми, са задържани две лица. Освен това, ще бъдат разпитани длъжностни лица от НКЖИ във връзка с усвояването на еврофондовете.

Първият проект е за участъка между градовете Костенец и Септември, част от жп линията София-Пловдив. Той е финансиран от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда и е на стойност над 130 млн. евро.

Другият проект е за модернизация на железопътния участък между Оризово и Михайлово. Той е част от втория етап от рехабилитацията на железопътната инфраструктура Пловдив-Бургас. Финансиран е от Кохезионния фонд в размер на над 111 млн. евро.

Работата по тези два участъка от железопътните линии все още продължава, но вече са извършени няколко плащания от страна на бенефициента към изпълнителите.

Извършени са множество претърсвания в рамките на разследването. Разкрити са факти, които биха могли да представляват криминални престъпления, включително злоупотреба с европейски фондове и пране на пари. Изпълнителите са заподозрени, че за кратък период от време са извършили фиктивни парични преводи към верига от кухи фирми, което в крайна сметка е довело до теглене на суми в брой над 5 млн. лв. от криминално проявени лица.

Над 100 полицаи и агенти от ГДНП и ДАНС участваха в обиските, извършени на 28 места в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик. Продължава разследването, за да се установи естеството и степента на предполагаемите престъпни деяния.

Министерството на транспорта и съобщенията подкрепя разследването от страна на Европейската прокуратура на нарушения в два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура. Ревизия на начина, по който са изразходвани публични средства в структурите към Министерството, бе една от първите стъпки, които министър Георги Гвоздейков предприе при встъпването си в длъжност, съобщиха от министерството.

„Незабавно съм разпоредил на НКЖИ да съдейства изцяло на прокуратурата и се надявам тя да стигне докрай в своето разследване", коментира министър Гвоздейков.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
САРАФОВ,Гешевата прокуратура умишлено не работи по аферата”Ветрино”

САРАФОВ,Гешевата прокуратура умишлено не работи по аферата”Ветрино”

12.08.2023 | 01:04

След подадени материали от ДАНС!Ти докога ще спиш?!Сенчест бабаит на ГЕРБ Варна сипе и заплахи,за да спасява зад’ника на дуета -Ивелин Михайлов и кмета на Ветрино! https://afera.bg/%d1%81%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%be%d0%b2-%d0%b3%d0%b5%d1%88%d0%b5%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0-%d1%83%d0%bc%d0%b8%d1%88%d0%bb%d0%b5/

Отговори
1 0
Луд умора няма

Луд умора няма

11.08.2023 | 20:54

Нека не се заблуждаваме. Кьовеши свири по гайдата на Асфалт паша и неговата ОПГ ГРОБ. Никой от вън нищо не може да направи ! Неволята само може да ни помогне. Хунтата на Асфалт паша е овладяла територията и избавянето, ако изобщо стане, ще е трудно и с години. Те са като раково образование ! Овладяна е съдебната система, държавните чиновници са винаги след бай Ганьо - многохиляден резерв. Сега подменят половината МВР шефове с послушковци - готви се нова фалшификация на изборите ! Не виждате ли, че /посъветван оъвън/ баш толупа се е притаил и сега разни пинчерчета му вършат черната работа. Нито съдебна реформа ще има - всичко е камуфлаж и печелене на изборите в мътна вода. Жална им майка на останалите на територията "гласоподаватели", които само отиват до урните, като изборите са предварително опорочени. Проф/ана/ М. Костинбродски знае как....

Отговори
4 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?