1553

Да гониш Михаля, или как ловим терористите у нас

В повечето случаи става въпрос за много шум за нищо

Службите и органите на реда в България имат твърде смътна представа що е то тероризъм и как трябва да се действа срещу терористи. Истински късмет е, че подобни радикални прояви, за които постоянно слушаме по новините, са изключителна рядкост на родна територия. Но дори и единичните примери, които имаме, са доказателство за аматьорски подход - с имитация на дейност, задочни присъди или с набеждаване на конкретен човек, за да се отчете дейност и резултат пред обществото. През последните десет години с начална точка атентата в Сарафово затвърждаваме своята безпомощност срещу това зло, от което всички се боят, и то с основание.

 

Нароченият за джихадист ученик получи 6 месеца условно

През юни 2019 г. в Пловдив бе заловен ученик от елитна гимназия, който според службите за сигурност подготвял атентат. Тогава осмокласникът М. П. се озова в ареста, след като родителите му подадоха сигнал в ДАНС. Те се усъмнили в странното му поведение, особено от чатовете на ученика с джихадисти.

От кореспонденцията разследващите установили, че 16-годишният пловдивчанин се хвалел на джихадиста, с когото общува, че се снабдява с експлозиви и прави тренировки. Такива са намерени при претърсване на тавански помещения. Униформените се натъкват на самоделни взривни устройства, на знаме на "Ислямска държава", както и книга на терористичната организация. 

"Детето не е подготвяло атентат и не е приемало исляма. Бил е заблуден и любопитен", каза по време на делото неговият защитник Емил Велинов. По думите му, ученикът не се е срещал на живо с хора от “Ислямска държава” и е жертва подобно на хората, излъгани от телефонни измамници. 

Според разследващите момчето е било обект на обработка от “Ислямска държава” през интернет. Първо във Фейсбук, а след това в приложението Телеграм. Веществата и техниката се продават свободно в магазините. Детето е от добро семейство, описват го като интелигентен и самовглъбен. Ходел на училище, после вкъщи и понякога на Гребния канал, за да кара колело. Съвсем нормален живот за тийнейджър. Така или иначе, ДАНС определят акцията като успех, особено заради факта, че са предотвратили смъртта на много хора. 

Всъщност голямата заслуга е на бащата, който подал сигнала. В крайна сметка на 10 декември миналата година ученикът от Пловдив се сдоби с условна присъда - шест месеца затвор с изпитателен срок от една година.

Той обжалва, като разглеждането на молбата се състоя в началото на юли в Апелативния специализиран наказателен съд. От държавното обвинение поискаха да се потвърди присъдата, като подчертаха, че само поведението на родителите на ученика е препятствало извършването на терористичен акт.

Присъдите у нас и навън са съвсем различни

Бърза справка показва, че назад във времето „битките“ ни с тероризма също не се увенчават с желания успех. За сметка на това пък наши атентатори биват бързо осъдени в чужбина. През октомври 2018 години в Австрия се сдобива с присъда 24-годишният Хактан Сами от град Силистра.

Той е заловен с флашка, съдържаща план за терористична атака, подробни инструкции как да направи бомба и химически оръжия, след това как да бъдат активирани от дистанция с мобилен телефон. Присъдата му е 7 години строг затвор. Хактан е родом от ромската махала в Силистра. Хората го определят като тих и спокоен. Четири години преди да бъде заловен започнал редовно да посещава джамията, а малко след това заминал за Сирия. След едногодишен престой пък отишъл в Австрия при баща си. Именно там службите за сигурност слагат край на плановете му, свързани с терористична дейност.

В България присъда за тероризъм изглежда така - първоначално 4 години, след това намалена наполовина. Става въпрос за 21-годишния Иван Захариев, който си печели прозвището Джон Терориста. Той е дете от смесен брак между българин и виетнамка, които живеят в Австралия.

Иван започва да ходи редовно в Сирия, уж, за да помага на жертви от войната. Всъщност обаче е оплетен в мрежите на "Ислямска държава". След това се сдобива с български паспорт и се мести за постоянно в столицата. Започва да поддържа редовни контакти с различни ислямисти, дори ходи на различни курсове и тренировки по стрелба.

Разследващите установяват, че приел исляма преди повече от 5 години, малко след като започнал редовно да посещава Сирия. Задържан е през есента на 2016 г., и то след подаден сигнал от службите за сигурност в Австралия. Изправен е пред съда, където първо е осъден на четири години строг затвор, след това наказанието му е намалено на две години и половина. Така излиза на свобода в през март 2019 година.

 

Още търсят помагачите за взрива в Сарафово

Преди 10 години, на 18 юли 2012 година, взрив разтърсва летището в Сарафово. Автобус с израелски туристи, който трябвало да пътува за Слънчев бряг, става на парчета. Случва се точно в 17.23 часа, докато пътници си качват багажа и сядат по местата си. Загиват седем души, плюс терориста Мохамед Хасан ел Хюсеини, близо 40 са ранени, пострадали от взрива са почти 200 души.

Бързо става ясно, че е осъществен атентат. Разследващите разкриват, че за целта е използвана амониевоселитрена смес с тротилов еквивалент над 2 килограма. Взривена е по радиостанция, която Хюсеини активира, защото става скандал между него и пътниците от автобуса. Той се опитал да се слее с тях и да сложи багажа си със самоделното взривно устройство, но те не му позволили. Тогава се обърнал с гръб към автобуса и го вдигнал във въздуха заедно със себе си и пътниците.

 

Службите за сигурност стигат до извода, че зад кървавия атентат стои организацията „Хизбула“. Делото тръгна четири години по-късно, през 2016 година. 10 години по-късно двамата помагачи на Хюсеини  - Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, се сдобиват с наказание от българското правосъдие - осъдени са задочно на доживотен затвор без право на замяна.

Присъдени са и рекордни обезщетения на засегнатите в размер на над 100 млн. лв. Очаква се присъдата да бъде потвърдена и от ВКС. Двамата помагачи обаче все още се издирват с червена бюлетина от Интерпол.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?