1553

Цветан Цветанов на среща в важни англичани в Белград

Председателят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов взе участие в регионална конференция по въпросите на сигурността, която се проведе на 28 май 2023 г. в сръбската столица Белград. Събитието се провежда под егидата на Европейската лидерска мрежа (European Leadership Network), ръководена от лорд Дес Браун от Камарата на лордовете на Великобритания и сър Адам Томпсън, бивш посланик на Великобритания в НАТО.

Конференцията беше под надслов „Предизвикателства пред регионалната сигурност и сътрудничеството в Югоизточна Европа“ и имаше за цел да изведе проблемите в регионалната сигурност в контекста на глобалната геополитическа заплаха, предизвикана от инвазията на Руската федерация в независима Украйна, и икономическата експанзия на Китай.

Бяха откроени няколко кръга от заплахи пред държавите от региона: уязвимост и недостатъчно прилагане върховенството на закона и произтичащите от това корупция и организирана престъпна дейност; недостатъчно добрите отношения между някои от държавите в региона на двустранно ниво: Сърбия – Косово и България – Република Северна Македония са два от най-явните примери, при все, че има още редица други подобни отношения в същия двустранен контекст. Тези проблеми, свързани и комбинирани с общата регионална нестабилност, произтичаща от агресивната външна и военна политика на Русия по отношение на Украйна и цяла Източна Европа, са допълнителен елемент от цялостната, силно уязвима, среда за сигурност в държавите от региона.

По време на конференцията беше обърнато специално внимание на новите реалности в регионалната енергийна картина. Беше специално подчертано, че Русия е загубила около 3/4 от своя европейски енергиен пазар. До преди инвазията в Украйна, Русия е осигурявала около 40 % от общоевропейското потребление на газ. Понастоящем това потребление е спаднало на 9 % като тенденцията е то да намалява още.

Бяха обсъдени възможностите пред региона в аспекта на допълнителните възможности, които ЕС предоставя, както и благодарение на мощни регионални инициативи като Инициативата „Три морета“. Представители на Албания, РСМ и Сърбия изразиха желание тази инициатива да бъде разширена и измежду държавите, които все още не са част от европейското семейство, за да могат да се използват добрите инвестиционни възможности на „Три морета“.  

В конференцията и в Европейската лидерска мрежа участват настоящи и бивши министри на външните работи, отбраната и вътрешните работи, парламентаристи и ръководители на аналитични центрове. Срещите са ежегодни и имат за цел формиране на нови политики и решаване на кризисни конфликти посредством извеждане на възможности за регионално партньорство и сътрудничество. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Те тия намерили кой да сложат за председател-най-изпечения мафиот Цвет

Те тия намерили кой да сложат за председател-най-изпечения мафиот Цвет

29.05.2023 | 10:41

Цветанов.Не се наядоха бе!В България от всичките врътки на партии и правителства все си има някакви предатели,алчни,властолюбиви,интригантни и нагли,които нвадякъде и за всичко се врат без оглед на нищо др.около тях-без принципи,без морал,безчувствени като танк мачкат всичко и всеки,с единствена цел-постигане на собсъврноте им интереси и нищо др.Цветанов е такъв пример като за по учебник.

Отговори
3 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?