71

Ботьо Ботев със сензационна версия за убийството на Русев: Абсолютна неадекватност!

Действията на Александър Кинов и Петър Александров за прикриване на престъплението са смешни, заяви топ криминалистът

 

Този случай по принцип е от лесно разкриваемите и е ясен още от самото начало. Вероятно е имало някаква екстремалност за извършването на убийство. Много неща има като предпоставки, които са довели до тази ситуация.

Това заяви пред bTV криминалистът Ботьо Ботев по повод убийството на бизнесмена Кирил Русев.

Припомняме, че за извършители са сочени собственикът на погребална агенция Александър Кинов и Петър Александров – син на бившия финансов министър Стоян Александров. 

Оказа се, че жертвата е станал жертва на лихварство, вземайки заем от над 300 000 лв. от самия Стоян Александров. За това той се е оплакал пред bTV през 2016 г.

„Хората, които са работили, точно правилно, бързо са схванали всички неща, които е трябвало да се изяснят“, похвали Ботев действията на разследващите.

Единият заподозрян е арестуван половин час след подаването на сигнала от майката на жертвата, а вторият – след час и половина.

В този кратък период от обявяването до разкриването са проведени множество действия за разкриване на извършителите, посочи Ботев.

Той оцени и действията на Кинов и Александров за прикриване на престъплението: „Техните действията са абсолютно неадекватни по отношение на прикриване. По този начин да се укрива труп и да се унищожи труп, оставена е такава следа, че рано или късно да се хване. В моята практика подобна ситуация нямам. Имам други за изгаряне в кремоториуми, дори нелегално. Но за прикриване след сигнал за изчезнало лице не съм виждал“.

„Работата е свършена безспорно изключително бързо и добре. Сигналите за изчезнали лица обикновено се подценяват. Казвам го от опит. Губи се време. Тук е действано изключително професионално“, каза той по отношение на действията на разследващите.

„Може би целта не е било убийство. Те са го примамили да се разправят, дори насилствено да го накарат да върне парите. Явно там е станало нещо извън плана, който те са предвиждали, за да се стигне до тоя фатален край. Оттук нататък действията им за прикриване на престъплението са смешни“, коментира криминалистът.

Според него, изпратените от телефона на жертвата съобщения няма как да заблудят разследващите. Същото важи и за опита за прикриване на следите с преминаване на сръбската граница с паспорта на жертвата: „Неадекватен съобразно онова, което професионално ще се провери и ще се стигне до това, че е фалшификат“.

„Невъзможно е, защото всички тези неща ще се изяснят. Това са дилетантски действия от тяхна страна. Най-вероятно, стресът от убийството след като са размислили какво е станало /…/ вече действат съвсем абстрактно, бързо, без обмисляне“, предположи Ботев.

По думите му, предаването на затворения ковчег с тялото на жертвата за кремация също няма как прикрие извършителите: „Всичко е оставяне на следи, които при проверка неминуемо се стига до тях“.

По отношение на трудността на случая Ботев изтъкна: „Самият резултат, че за толкова кратко време всичко това е изяснено, дава отговор на въпроса“.

„В криминогенната работа издирването, сигналите се подценяват. Тук мотивацията е била ясна на близките. И много бързо се е стигнало до това направление, по което е тръгнато“, поясни експертът.

„Да се укрие труп по този начин, следа остава“, добави той.

„По мое мнение, самото убийство най-вероятно не се е целяло, но там е възникнал конфликт, който е бил продължително време развиван, за да се стигне до тази ситуация“, смята той.

„Най-вероятно са искали да го принудят чрез упражняване на физическо насилие и се е стигнало до този край. Считам, че е извикан конкретно да си решат проблеми и да му поставят условие“, предположи той относно предпоставките за убийството на Русев.

Според Ботев, ако похитителите са целели да му отмъстят заради сумата, която бизнесменът не е върнал на покойния Стоян Александров, нямало да извършат убийството по този начин.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?