1553

Бивш шеф на службите: Винаги шефовете се съгласуват с посолствата

Преди заради Варшавския договор, сега с НАТО, коментира Иван Пенков

Шефовете на служби се назначават по предложение на правителството с указ на президента, това каза в студиото на "Още от деня" бившият зам.-директор на Военното разузнаване Иван Пенков. По думите му, в много случаи тези назначения се съгласуват с чужди служби и чужди посолства. И потвърди за подобна практика от десетилетия.

"Разбира се, че трябва да се вярва на изтеклия запис, защото такова съгласуване се прави в нашата практика на назначаване на шефове на службите за сигурност - за вътрешна сигурност и за външна сигурност. То протича по различен начин, но става чрез посланика или чрез резидента на разузнавателната служба на това посолство."

Той допълни, че единствено е изненадан, че съгласуването е направено преди да бъде съставен кабинетът и без увереност, че той ще бъде съставен. Определи като добра практиката по съгласуване и не споделя мненията на опозицията, която говори за национално предателство. Припомни, че такова съгласуване е било абсолютно задължително по време на Варшавския договор.

Пенков уточни, че "назначаването на шефовете на разузнаването, на сегашната ДАР, а преди Национална агенция по разузнаването и военното разузнаване и то във време, когато България не е била член на Алианса - между 2000 и 2010 г. се правеха такива съгласувания."

Той заяви, че точният термин е запознаване на съответното посолство с идеята кой да оглави дадена служба. Съответно решението остава на България, възможно е единствено те да кажат, че съответният кандидат е подходящ или неподходящ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Бивш служител на ПГУ - ДС

Бивш служител на ПГУ - ДС

31.05.2023 | 12:24

Много е прав г-н. Пенков и това което казва е самата истина. Българските управници и сега, както и преди 10 ноември 1989 г. нищо не правеха сами. Те съгласуваха всичко преди със СССР, а сега с американските маймуни. Нищите управници нищо не можеха да направят сами, ако мямаха позволението на тези две сили. Но това ние капажитета и материала който иумаме и ще си сърбаме попарата до край.

Отговори
1 0
Тук е Вашингтон!

Тук е Вашингтон!

30.05.2023 | 23:34

Киро е позьо+р!

Отговори
4 2
Сън

Сън

30.05.2023 | 22:37

Ето ви още един папуас! Е това е нивото на ценните ни кадри... Амеби!

Отговори
7 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

30.05.2023 | 22:32

С Р А М П О З О Р

Отговори
5 3

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?