46

Без обжалване: Арестът на пиарката на Борисов е незаконен

Административен съд София-град остави в сила решението на долната инстанция, според което заповедта за задържане на пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова е постановена при съществени нарушения на административно-производствените правила и е незаконосъобразна. Това става известно от решение на съда по жалба от Главната дирекция „Национална полиция“ срещу определението на Софийски районен съд. МВР трябва да плати разноски в размер на 480 лева.

Решението на съда е окончателно.

На 17 март бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и медийният съветник на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха задържани в ареста, а на следващия ден бяха освободени без да им бъде повдигнато обвинение. Те бяха отведени от полицията по повод образувано производство за изнудване, свързано с бизнесмена Васил Божков. Впоследствие те обжалваха пред съда полицейските заповеди, с които бяха задържани. Тази на Борисов беше отменена на две инстанции като незаконна. Досега заповедите за Арнаудова и Горанов също бяха отменени от районния съд, като решението за бившия министър отново се обжалва пред горестоящия съд.

Разпореденото задържане за 24 часа „не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност“, се посочва в решението на административния съд.

Според него в заповедта за задържане липсват „обективирани каквито и да било факти и обстоятелства, релевиращи наличието на конкретни обективни данни“, че Арнаудова  е извършила действия, които могат да се квалифицират като нарушение. Съдът допълва, че не става ясно въз основа на какви факти МВР е направило своето обосновано предположение за евентуалната съпричастност на Арнаудова в извършването на конкретно престъпление.

На практика съдът обявява, че задържането на г-жа Арнаудова е било незаконно, произволно и несъразмерно, посочи адвокат Станислава Каракушева, която е защитник Арнаудова. Тя обясни, че задържането е незаконно, защото не са изложени мотиви и фактически обстоятелства, за да се осъществи, и е несъразмерно, защото от доказателствата по делото не се установява необходимост от прилагането на 24-часово задържане.

Адвокат Каракушева заяви още, че се надява на сходен резултат и по делото в административния съд за задържането на Владислав Горанов. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Севдалина,съди ги!Осъди ги за незаконния арест и осъди и оная

Севдалина,съди ги!Осъди ги за незаконния арест и осъди и оная

02.11.2022 | 10:06

К’рвентеса Калинка пудела на Киро,дето толкова нагло лъга в ефир че арестът ти бил законен и на втори ефир про въпрос от водещата пак се направи на чук и втори път повтори,че др.имала впредвид..според МВР бил законен..Съди я за публична обида,донос и лъжа и нанасяне психически травми и уронване престижа!!!Да си понесе наказанието според Темида тая прескачаща пеперуда от министър на министър(според постовете),алчна за кариера и власт държанка!Аман от к’рви в това долно ПП!!

Отговори
1 0
Къшеф

Къшеф

01.11.2022 | 21:58

Нещо много се вълнуват дежурните тролчета на пълните проститутки!Всичко сътворено от пияната дамаджана,киро лъжеца и надка-патка е фалшименто!

Отговори
1 1
А Гешеф ?

А Гешеф ?

01.11.2022 | 19:36

Нали затова е там! После се питайте защо трябва да е отстранен. Сега и той, и Асфалт паша правят мили очи, но е ясно - истината за бандата, наречена ГЕРБ ще лъсне след отстраняването на Гешев. А вижте, пребройте колко от представителите на бандата са на линия в настоящия момент. Обещават всичко, но ние искаме да знаем истината за кюлчетата, за Мата , за Барселона, за Влади Горанов /още ли бедния е на "безплатана" квартира/, къде изчезнаха парите за магистралите......

Отговори
2 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

01.11.2022 | 15:58

ПП герб мутри престъпници мафиоти

Отговори
4 3
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

01.11.2022 | 15:57

БЕСЗАКОНИЕ тия престъпни мутри с пари си купуват свобода но БОГ бавя но не ЗАБРАВЯ

Отговори
4 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?