4232

Бавно и мъчително: Чешки гражданин уби жестоко приятелката си в София, осъдиха го

Убийството е извършено по особено мъчителен начин за жертвата

Чешки гражданин е осъден окончателно на 15 години затвор за убийството на приятелката си, съобщиха от Софийската градска прокуратурата. Мъжът вече е отведен в място за лишаване от свобода.

Той е подсъдим за това, че на 25 април 2021 г. в София нанесъл най-малко два удара с юмрук в главата на приятелката си и умишлено я е умъртвил. От прокуратурата посочват, че убийството е извършено по особено мъчителен начин за жертвата, тъй като причинените ѝ болки и страдания продължили най-малко два часа.

 На първа инстанция Софийският градски съд е наложил 15 години затвор за мъжа, а присъдата е потвърдена и от Софийския апелативен съд. Не е допуснато касационно обжалване пред Върховния касационен съд.

По време на Международна научна конференция по повод 20 години от влизането в сила на българския Закон за защита от дискриминация, организирана от Нов български университет, бяха изнесени данни, че в България в 80% от случаите на домашно насилие мъжете са насилници, а в 20% са жените.

Преди месец от Министерството на правосъдието съобщиха, че вече се предлага мобилно приложение, което да помага на пострадалите от домашно насилие да потърсят защита. То може да бъде свалено безплатно. Разработено е по проект на Националното бюро за правна помощ, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, пише dariknews.bg.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?