49

Аферата NEXO: Не арестуваха Тренчев и Кънчев в Сърбия

От Софийската градска прокуратура сезират главния прокурор Иван Гешев за "безпрецедентен случай на неспазване на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадиция"

 

Сръбските власти не са задържани на границата Антони Тренчев и Коста Кънчев, обвинени по казуса "Нексо" и обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система. Това е станало макар че от Софийската градска прокуратура са изпратили преводи на молбите, по които двамата е трябвало да бъдат задържани, съобщиха от държавното обвинение.

Оттам обясниха, че Кънчев и Тренчев кацнали в Белград вечерта на 6 април. Заповедите им за задържане не били видими, тъй като обжалвали международното си издирване. Писали, че са жертви на предизборната кампания в България. От българската прокуратура пратили преводи на сръбски език на исканията за екстрадиция, но въпреки това сръбските власти не задържали Тренчев и Кънчев. Затова от Софийската градска прокуратура сезират главния прокурор Иван Гешев за "безпрецедентен случай на неспазване на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадиция".

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

СГП сезира главния прокурор по повод безпрецедентен случай на неспазване на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадиция

Прокурор при Софийска градска прокуратура (СГП) е постановил мярка за процесуална принуда „задържане до 72 часа“ по делото „Нексо“ спрямо обвиняемите Антони Тренчев и Коста Кънчев. На 31.03.2023 г. спрямо тях са издадени Европейски заповеди за арест.

На 04.04.2023 г. от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ МВР е изпратена информация до СГП, че двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система с въведен сигнал по чл. 26 от Регламент (ЕС) 2018/1862 на Европейския парламент и на Съвета, а също така и по канала на Международната организация на криминалната полиция (МОКП) Интерпол. 

На 07.04.2023 г. от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ МВР е изпратена информация до СГП, че Генералният секретариат (ГС) на Интерпол потвърждава получаването на документите по повод международното издирване на обвиняемите.

Отново на 07.04.2023 г. е получена информация от ГС на Интерпол, че обвиняемите са заявили, че са „жертва на политически мотивирана клеветническа кампания в хода на изборната кампания в България“. В тази връзка от ГС на Интерпол е изискана допълнителна информация от българската прокуратура за евентуални политически длъжности, дейности, връзки и влияние в България на издирваните лица. Посочено е, че исканата информация е необходима, за да бъде направена оценка в съответствие с чл. 3 от Конституцията на МОКП Интерпол. Изисканата информация и документи са изпратени своевременно. ГС на Интерпол потвърждава получаването на документите и уведомява, че същите се анализират с цел проверка на съответствието им с правилата на МОКП Интерпол.

Следва да се отбележи, че от заместник на главния прокурор на Република България е изпратена молба до Интерпол за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите.

Също така на 07.04.2023 г. е получена информация от националното бюро на Интерпол в Белград, според която двамата обвиняеми са пристигнали на 06.04.2023 г. в 23:05 часа на летището в Белград с полет от Дубай. МОКП Интерпол е уведомила сръбските власти, че предвид жалбите от издирваните лица, разпространените дифюжъни за издирване на лицата не са видими.

В тази връзка са изпратени преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите до Министерство на правосъдието на Република Сърбия. Искането на българската прокуратура за временно задържане на издирваните лица не е изпълнено от компетентните сръбски власти.

Софийска градска прокуратура уведоми главния прокурор на Република България г-н Иван Гешев за неспазване на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадицията, за да бъде надлежно сезиран Генералният секретар на Съвета на Европа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Батко

Батко

11.04.2023 | 12:01

С Гешев начело, ще ги арестуват на кукуво лято!

Отговори
1 1
познавач

познавач

10.04.2023 | 20:43

Нима *кокорчо* е обида?Ай.....

Отговори
2 1
познавач

познавач

10.04.2023 | 20:43

Ето повод за радост и черпене от кирчо и кок....!

Отговори
1 3

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?