71

Адвокат със смразяваща версия за убийството на Алена Шерк

Рангелов предположи, че изострянето на емоционалната им връзка е довела до убийството

 

Преподавателката по танци и IT специалист Алена Щерк, чието тяло беше открито в неделя, три пъти е подавала сигнали в полицията срещу бившия си приятел и основен заподозрян за убийството - Виктор Спига.

Това заяви бившият следовател адвокат Людмил Рангелов в "Денят започва" по БНТ. Според него, първосигнално хората мислят, че МВР не са си свършили работата, но не е така.

При първия случай, свързан с вербално насилие, полицаи са посетили мястото, Спига е предупреден със стандартни протоколи да не извършва повече такива действия. Убитата е посъветвана да подаде жалба, за да се развива проверка, но тя не е направила това.

Трябва да има заявителски материал, някаква информация за сериозността на отношенията. Това са много чести случаи съпружески съжителства да се оплакват в МВР по повод на конкретна разправия в къщи и след това повече никога не се развива някакво насилие там, каза бившият следовател.

При втория сигнал е посетена пострадалата, но Спига не е намерен там. Тя отново не е подала жалба. В третия случай полицията е образувала преписка и ако времето е било достатъчно, е щяло да се развие и досъдебно производство.

Според Рангелов убийството на Алена Щерк е спонтанно, инцидентно. Явно извършителят не е премислил, ако извърши убийството, какво ще направи с тялото - личи че това е импровизация. Не са взети мерки и по това да се укрие. Откритите доказателства в колата, също сочат към това.

Рангелов предположи, че изострянето на емоционалната им връзка е довела до убийството.

Според него Спига, който е задържан в Италия, ще бъде върнат у нас, защото процедурата се извършва по европейска заповед за арест, което задължава страните да я изпълнят.

Проблемът е, ако откритото у Спига хладно оръжие е наказуемо престъпление по техния закон, е възможно първо там да се проведе наказателно производство по това престъпление и след това да бъде предаден на българските власти. Но престъплението у нас е в полза на това да бъде екстрадиран.

Естрадицията трябва да бъде извършена в срок от 60 дни и след това не по-късно от 10 дни Спига трябва да пристигне в България. Екстрадицията обаче може да бъде извършена с някакво условие. Например след осъждането му тук да изтърпи наказанието в Италия или ако тук бъде осъден на доживотен затвор, нашите власти да се ангажират, че след известен период от време ще бъде преразгледано това наказание.

Адвокат Рангелов заяви още, че тежките престъпления у нас наистина се увеличават и една от причините за това е социалната обстановка. Тя неизбежно рефлектира, тя е криминогенния фактор, който създава предпоставки за тежки престъпления, каза адвокатът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Мотив

Мотив

01.06.2022 | 12:00

Оставили на полицая майката без вода и храна няколко дена, която предполагам не могла да се възстанови в болницата и е починала. Възмездие след 22г.

Отговори
1 0
Опс

Опс

01.06.2022 | 11:44

2 ма полицаи планират убийството понеже не им дават повишение, а колегите са им цитирал " пълни аматьори", всичко е за пари схемата не е малка в Англия по семейно се организира и с фондации за фалити на чужди граждани на адресите на полицаите или до тях и ги прикриват а др. Престъпления с по тежки наказания трябва повишение и пари в Европа стана престъпността както в Италия на времето с отвличане на хора просто трябва да се вземат същите мерки за да спре престъпността особенно арогантната облечена във власт.

Отговори
2 0
Богдан Попов

Богдан Попов

01.06.2022 | 10:51

Тоя на какво се прави? Нищо сьщественно не казва. Навярно в Бьлгария всички говорят високопарно без да кажат нищо. Покажете ведньж в живота си чё Бьлгария има достойнство и довьршете си работата.

Отговори
1 3
Разконспириран си Богданчо!

Разконспириран си Богданчо!

02.06.2022 | 23:46

ё ё ё ???

Отговори
1 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

01.06.2022 | 10:32

при уж лошия СОЦ убийците ги разтрелваха

Отговори
9 2
Помнещ всичко

Помнещ всичко

02.06.2022 | 23:48

При уж добрия СОЦ разстреляха хиляди хора по границите, неубийци, които просто искаха да избягат от "хубавия" СОЦ...

Отговори
4 3

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?