4020

14 магистрати са разследвани от Висшия съдебен съвет, само един е неизряден

Испекторатът на Висшия съдебен съвет е проверил имуществото на 14 магистрати, споменати покрай Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, и бившия следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, но е открил разминаване само при един от тях.

Това съобщиха от институцията в първото си прессъобщение по случая, който стана причина за създаването на специални комисии в парламента и към Съдийската колегия и доведе до изслушвания на магистрати в Прокурорска колегия. 

Проверените са съдии и прокурори, а анализът е обхванал декларациите им за седем години назад. 

Заради установено разминаване между стойността на имуществото му и това на свързано с него лице и размера на декларираните получени средства при един от магистратите са сезирани Приходната агенция и Антикорупционната комисия.  Имена не се съобщават, освен че са споменати в публикации на "24 часа", Bird.bg и "Дневник". 

От прессъобщението става ясно, че въпреки че разследванията на Антикорупционния фонд за Петров  - "Осемте джуджета", и Божанов -  "Списък за бърз контрол", са съответно от 2020 и 2021 година, проверките си инспекторите са започнали след убийството в края на януари на Нотариуса.

От Съдебния инспекторат уточняват, че не са получавали сигнали за оказвано влияние над магистрати по повод съществуването на т. нар. "SS club", свързван с Божанов, но са поискали са от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов информация за имената на съдиите и прокурорите, които са притежавали членски карти за него, както и за периода, в който са го посещавали.  

Сарафов отговорил, че искането е препратено на Софийската градска прокуратура, която разследва групите за влияние, но досега отговор нямало. 

От Инспектората на Висшия съдебен съвет потвърдиха информацията - първо разпространена от Института за пазарна икономика, че от 2017 година не са извършвали планова проверка на Софийската градска прокуратура и съобщиха, че с решение от 7 март такава е включена в годишната програма на институцията.

Междувременно от публикация на сайта на ВСС стана ясно, че Съдийската колегия е изискала от ГДБОП докладите от 2022 година, от които стартират разследванията срещу групите за влияние на Мартин Божанов и Петьо Петров. 

От прокуратурата се чака информация за разследвания и проверки срещу съдии от 1998 година досега, а от Софийския апелативен съд -  данни - прилагани ли са след 2012 година специални разузнавателни средства спрямо магистрати, по чие искане, въз основа на какви данни и колко от събраното е използвано в разследване или съдебен процес. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
10 коментара
Драган

Драган

12.03.2024 | 18:27

Защо заблуждавате хората!?Прави се всичко възможно да се прикрият деянията им.

Отговори
1 0
Миризмата идва от

Миризмата идва от

12.03.2024 | 17:57

Миризмата идва от Народното събрание! Това министерски съвет и народно събрание ли са? Или Телчалник! Където законите Нямат Значение!

Отговори
1 0
eleniv

eleniv

12.03.2024 | 13:08

То и друго не се очакваше от тази проверка! Все чисти излизат! Евалла на проверяващите!

Отговори
2 0
ПРЕДЛОЖЕНИЕ

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

12.03.2024 | 10:34

НАПРАВЕТЕ АНКЕТА АНОНИМНА ВЪВ ВСЕКИ ГРАД : НЕКА КАЖАТ ПОТЪРПЕВШИТЕ КОЙ ЗА КАКВО ДА ГО ПРОВЕРИТЕ !?! ВИЕ ГО ПРОВЕРЕТЕ НА ПОЛИГРАФ!!!!!! ЩЕ СИ ОСКУБЕТЕ КОСИТЕ С ТОВА КОЕТО СТЕ УСТАНОВИЛИ....... СЪЩОТО НАПРАВЕТЕ ЗА СЪДИИ И ОБЩИНАРИ !!!! МОЖЕ И ЗА АДВОКАТИ!!!!

Отговори
3 0
МАЙКА ВИ ......ДА .......ДОЛНА

МАЙКА ВИ ......ДА .......ДОЛНА

12.03.2024 | 10:31

НЕ Е ЛИ РЕДНО ДА ПОКАНИМ МЕЖДУНАРОДНИ ЕКСПЕРТИ ?!?!

Отговори
2 0
МАЙКА ВИ ......ДА .......ДОЛНА

МАЙКА ВИ ......ДА .......ДОЛНА

12.03.2024 | 10:31

ЕЕЕЕ КАК МОЖАХТЕ ДА ГО ИЗКАРАТЕ ЧОВЕКА НЕИЗРЯДЕН !?! ВЕРНО БЕ НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ГРЪМНЕ КАТО БУШОН ЕДИН БИВА ТАКА КАТА НА 10 ПО ЕДИН С ПО ЕДНО ОКО ДА ГИ ВОДИ....

Отговори
3 0
Боян

Боян

12.03.2024 | 07:11

Затова не вярва никой на куратура и съд! Майната ви! Око за око , зъб за зъб!

Отговори
6 0
Мешере

Мешере

12.03.2024 | 06:45

Това ли ви е правовата държава?!

Отговори
7 0
Уж карате на ред пък прескачате!

Уж карате на ред пък прескачате!

11.03.2024 | 22:59

А няма ли да се завъртите малко и към Пловдив да разбутате ко чин ката!Ми тука всички Маги на Страти са се разпасали като разгонени и са като развързани!Всичко се решава по “любов” симпатия и по файда !За кон ,няма за кон!За кокошка няма прошка!Абе тук е като едно време :ми го даде му го взех!

Отговори
10 0
eleniv

eleniv

12.03.2024 | 13:09

Хич не ги викай - чистички ще излезат всички!

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?