Следвайте ни

Заев чака българско правителство, за да влезе в ЕС

viber icon

Премиерът Зоран Заев днес информира, че в рамките на Бледския форум е разговарял с българския президент Румен Радев, при което е изразил надежда, че политическите субекти ще успеят да сформират правителство, което е важно за вземане на решения, съобщи БТА.

"Както съобщих, на 17 юни след завръщането ми от България, където бяхме и разговаряхме, ние адресирахме всички важни въпроси, начертахме посоката, допълнително потвърдихме с нота това, което беше важно за кратко и дълго име, за ненамеса във вътрешните работи и подобни. Мисля, че очакванията за сформиране на редовно правителство биха могли да допринесат за бързото разблокиране на процеса на интеграция на Северна Македония в ЕС", заяви Заев в отговор на новинарски въпрос дали е разговарял с Радев в Блед и кои са очакванията за разблокиране на процеса.

Заев припомни, че на 14 ноември е предвидена дата за провеждане на третия цикъл парламентарни избори в България.

"Имайки предвид техните конституционни срокове от 15 дни за получаване на мандат, остава нашата надежда, че ще сформират редовно правителство, за да може в края на декември, когато ще се проведе Съветът на министрите и Европейският съвет, да се вземе решението по време на словенското председателство", заяви в този контекст Заев.

Както посочи премиерът, след първото разочарование той е заявил, че декември е следващата възможност, тъй като е нелогично да се създават очаквания за септември, октомври или ноември.
"Декември е краят на председателството на всяка страна, тогава се провеждат и срещите. Такива са заседанията на Общия съвет или Съвета на министрите и Съвета на ЕС и аз вярвам, че можем да се надяваме до края на 2021 година, т.е. до края на декември, да се вземе положително решение, разбира се в зависимост от положителното развитие на събитията преди всичко в България. Ние ще останем напълно позитивни и ще сме изцяло посветени. Всяка възможна среща, вярвам, че през този период могат да се случат срещи, ще използваме за утвърждаване", изтъкна Заев.
Заев оцени, че е по-добро за гражданите на Северна Македония, но също така е еднакво добре и за гражданите на България, да продължим да изграждаме нашето приятелство.

"Ние сме първи съседи, имаме братя и сестри, които буквално живеят в София или Скопие, свързани граждани сме, близки народи. Аз съм убеден, че това са очакванията и на българския народ, каквото е очакването и на македонския народ", заяви Заев при посещение на средното медицинско училище "Панче Карагьозов".

Премиерът припомни, че междувременно отношенията със София продължават да се развиват, като даде за пример, че е увеличен търговският обмен, има нови български инвеститори в страната, продължава сътрудничеството на институциите. Той информира, че в средата на септември се очаква да има решение за избор на изпълнител на втората фаза от железопътната линия, която е на стойност 160 милиона евро за реализация на железопътния Коридор 8.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

УМЕН

УМЕН

02.09.2021 | 22:28

Което и правителство да е на власт няма да подкрепи подобно предателство освен БСП което вишия съвет са 80% македонци само те може да направят това предателство .....

Отговори
2 0
USA

USA

02.09.2021 | 20:20

Тези не разбраха ли че ще станат европейци когато присъединят територията си към България?

Отговори
3 0
Бай Тошо

Бай Тошо

02.09.2021 | 18:12

Зоран Заев е един македонски тъп-ак с изказвания пред няклакъв сръбски вестник от сорта: "всички хора произлизат от маймуните само ние македонците трябва да произлизаме от българите", а според Дарвин хората и маймуните са два различни клона, които имат някъде в историята общ прародител и трябва да се разбира, че само македонците произлизат от маймуните като маймундоци не знаещи и елементарна История!

Отговори
9 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?