2374
Следвайте ни

Задържаха кмет за превоз на мигранти, тарифата - до 10 000 лв.

viber icon

Полицията задържа кмет за трафик на мигранти. Според БНТ става дума за кмета на село Тича, община Котел.

Задгранична полиция е установила бус със седем мигранти в района на Малко Търново. Задържани са след гонка с полицията. Направило впечатление на полицаите, че лек автомобил ескортирал буса, като шофьорът му опитал да избяга.

Според източниците ни, по-късно е установено, че организатор на схемата за трафик е кметът на Тича. Уведомена е Районната прокуратура в Бургас. Повдигнати са му обвинения, като той е задържан за 72 часа. 

Между 5000 лв. и 10 000 лв. са дали седмината сирийци, заловени в камион край Китен на 19 октомври. Те са били организирани и логистично подпомогнати от кмета на котелското село Тича Якуб Шабанов, съобщи окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Разследването е установило, че Шабанов е пребивавал в Царево на 12 и 19 октомври, като и в двата случая това е ставало късно през нощта.

На 12-ти бежанци не са превозвани, но на 19 октомври  Якуб, придружаван от две лица , организирал транспортирането на седем  сирийски граждани - от територията на Царево до вътрешността на страната, обясни наблюдаващият прокурор Щилиян Димитров.

Кметът на Тича се свързал с човек, който имал камион и му обещал около 2000 лв., за да превози групата мигранти. През цялото време Якуб е споделял информация за местоположението им чрез мобилно приложение..

 Якуб Шабанов е задържан през нощта на 19 октомври  в село Тича. Той е с криминално досие -  има регистрации за държане на наркотични вещества и за управление на нерегистрирано МПС, съобщиха още от прокуратурата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?