Следвайте ни

Задължават ловците да броят глиганите, чакат 2 проби преди пържолите

viber icon

През новия ловен сезон ловците ще преброяват дивите свине, включително отстреляните, ще събират информация за техните пол и възраст. Същото ще е необходимо и при отбелязването на общия брой елени и сърни. Тези дейности са задължителни за територията в обхвата на гонката, а данните ще бъдат вписвани за първи път във формуляр. Целта е да се получи яснота за числеността на видовете, особено за броя на глиганите след предприетите мерки за борба с африканската чума по свинете, пише "24 часа".

Това е едно от новите задължения, които ще съпътстват ловците през първите два уикенда на новия ловен сезон за групов лов на дива свиня, който бе открит в събота.

Методиката за определяне на числеността на популацията от дива свиня ще спомогне да се установи броят на вида. Тя е разработена по аналог на австрийски и немски проучвания, като върху нея е работено около година и в страната ни, обясни инж. Филип Ковашки, зам.-директор на Регионалната дирекция по горите-София.

Експертът, заедно със свои колеги от Изпълнителната агенция по горите, извърши проверка на ловно-рибарска дружина с. Локорско към ЛРС София – Север непосредствено преди старта на ловния ден.

„Груповият лов на дива свиня и тази година ще се извършва при строго спазване на мерките за биосигурност, с цел предотвратяване разпространението на заразата Африканска чума по свинете", коментира Ковашки.

Общо 156 дружини на територията на РДГ-София се очаква да са излезли в първия ден на лов за диви свине. Повече от половината ще бъдат проверени в първия ловен излет.

Остават задълженията за дезинфекция на гумите на колите и подметките на обувките. След отстрел отново ще е необходимо да се вземат две проби за изследвания за трихинелоза и АЧС, а докато не излезе отрицателна проба, отстреляните животни се съхраняват в специални хладилници.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?