Следвайте ни

Забраняват употребата на пластмасови изделия в България

viber icon

Забраната на Европейския парламент за употребата на 8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба ще влезе в България от това лято. Директивата за намаляването на употребата на пластмасови изделия е одобрена през 2019 година и всички държави членки са длъжни да я въведат и приложат в националното си законодателство най-късно до 3 юли 2021 г. От тази дата пластмасовите изделия няма да бъдат достъпни за закупуване както физически така и онлайн на територията на ЕС.

Приетият закон забранява използването на изделия направени напълно или частично от пластмаса, предназначени за еднократна употреба или за кратък период от време преди да бъдат изхвърлени. Такива са приборите за хранене, пластмасови чинии, сламки, клечки за уши, бъркалки за напитки, пластмасови пръчки за балони, съдове за съхранение на храна, направени от експандиран полистерол и продукти направени от оксо-разградима пластмаса.

За да отговарят на изискванията на политиката за отпадъците на ЕС, държавите членки трябва също да вземат мерки за намаляване на употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба за които няма алтернатива, например пластмасови чаши и капаци и съдове с приготвена храна за незабавна консумация. 

От 31 декември 2024г. производителите на продукти от пластмаса ще носят и по-голяма отговорност. Ще се засили прилагането на принципа „замърсителят плаща“. Така производителите на тези продукти ще трябва да покрият разходите за почистване, събиране, и управление на отпадъците. Също така, законодателството постановява, че етикетирането относно отрицателните последици върху околната среда от изхвърлянето на пластмасови цигарени филтри на улицата, както и за други изделия като пластмасови чашки, мокри кърпички и хигиенни продукти, трябва да бъде задължително.

Целта в дългосрочен план е потреблението на такива продукти да бъде категорично и устойчиво премахнато. Държавите членки ще трябва да достигнат целта от 90% за събиране на пластмасови шишета до 2029г., като те трябва да бъдат с поне 25% рециклирано съдържание до 2025г. и 30% до 2030г.

Превод Златна Недева

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

много

много

08.01.2021 | 16:44

Е хубав принципа "замърсителят плаща". Но събираните пари от този принцип видимо да бъдат влагани по предназначение, което да гарантира възстановяване на нанесените щети.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?