49
Следвайте ни

Забраниха износа на почти 300 важни лекарства заради дефицит

viber icon

Временно е спрян износът на 297 лекарства заради опасност от дефицит. Списъкът с медикаментите е публикуван от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Контролът върху наличностите са осъществява чрез електронната система СЕСПА, която отговаря за предотвратяването на дефицити на важни лекарства. При повишаване на риска тя се включва автоматично и включва медикамента в забранителен списък за износ.

Първият списък с потенциални дефицити беше генериран тази седмица и включва 297 лекарства, като голяма част от тях са свързани с пандемията от коронавирус.

Сред подлежащите на забрана от износ препарати - от 12 до 19 ноември, са редица антибиотици, нискомолекулярни хепарини, кортикостероиди. Сред тях са и медикаменти срещу онкологични заболявания, срещу ревматоиден артрит и препарати за химиотерапия.

Включването на медикаментите в списъка означава, че наличностите от тях в страната са по-малко от 65% от необходимите количества за здравните потребности на населението за период от един месец. Нуждите са изчислени въз основа на средномесечното потребление за предходните 6 месеца. За съставяне на анализа данни подават МЗ, НЗОК, болниците, аптеките, търговците на едро и производителите.

Списъкът се актуализира на седмична база или при промяна на количествата. Това означава, че износът им може да се разреши до дни и няма ощетяване на търговския интерес.

"Направихме щателен анализ на първия публикуван списък и нашите данни показват, че установеният недостиг не се дължи на износ. Нашият извод се дължи и на наблюдението ни над пазара у нас от години, който показва, че само чрез допълнителен внос ще се постигне устойчиво преодоляване на риска от недостиг. Многократно сме призовавали за по-активни действия при установяване на недостиг и отново ще предложим всички тези 297 лекарствени продукти да бъдат автоматично включени за бързи доставки от Европа. Ето защо отново предлагаме регламентиране автоматично след попадане в забранителен списък, лекарствата да бъдат обект на извънреден внос, за който готовност са изразили всички наши членове, които имат паневропейски опит на дистрибутори на лекарства", коментира казуса Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ).
 
  
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?