49
Следвайте ни

Зъболекар пилотира самолет на четвъртата въздушна обиколка на България ВИДЕО

viber icon

Зъболекар пилотира самолет на четвъртата въздушна обиколка на България. Тя продължава традиция от 1926 г. и е посветена на  105-та годишнина на изтребителната авиация.

Денталният хирург Ясен Димитров се запалил по пилотирането преди 5 години от бивш командир на „Балкан“.  „Качи ме на един опознавателен полет за 20 минути“, спомня си Димитров и от там се зародила и голямата му любов към самолетите. След 3 месеца вече изкарал и курс за пилот любител. После заедно с негов приятел си купили и собствен самолет – Пайпър 1969 г. Летателното средство развива до 300 км / ч и в него могат да пътуват четирима души. „От тук до Италия самолетът може да стигне без зареждане“, обясни Димитров. 

Именно с него те пристигнаха на летище Крумово, откъдето стартира четвъртата въздушна обиколка на България. В нея се включиха общо 15 малки самолета. Обиколката се провежда в рамките на два дни на щафетен принцип, осигуряващ включването на участниците в различни етапи по маршрута от Летище Крумово над летищата Кабиле, Приморско, Балчик,  Щръклево, Долна Митрополия и обратно. „Маршрутът е свързан с историята на авиацията в България. Идеята е да се събере пръст от всички най-стари военни летища в страната“, обясни  Ясен Димитров. 

Първият излетял самолет направи обиколка над насъбралите се хора в знак на авиационния дух.  По план трябваше началото на обиколката да бъде ознаменувано със зелена ракета, но ветровитото време не позволи това да се случи. Очаква се метеорологичните условия да се оправят и в Долна Митрополия  да бъде изстреляна червена ракета. 

Пистата зад Музея на авиацията в Крумово се оживи още преди началото на въздушната обиколка на България и се превърна в истински рай за любителите на самолетите. А най-любопитен беше 3-годишният Даниел Колибаров, който не пропусна самолет, в който да се качи. Любим за него обаче се превърна този, на който беше изписано „Стани пилот“. На пистата го доведе дядо му Данчо Колибаров, който е отдал 30 години от живота си на авиобаза „Граф Игнатиево“. Управлявал е Миг.

След края на въздушната обиколка на командира на 24-та авиационна база бригаден генерал Димитър Иванов ще бъде предадено дарение от Командването на ВВС – 9 броя гилзи - контейнери с почва от първите български летища, участвали в Четвъртата въздушна обиколка на България. 

Инициативата  е на  Фондация „Български военновъздушни сили“ и се провежда под патронажа на президента на Република България и върховен главнокомандващ  Румен Радев.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?