Следвайте ни

За всяко домакинство: Некачествената вода ни излиза между 1000 и 5000 лева годишно

viber icon

"Твърдостта” на водата зависи от количеството на калциевите и магнезиеви соли в нея. Най-видимият резултат от високата твърдост е отлагането на котлен камък върху електроуредите. Данни на ВиК сочат, че в по-голямата си част в област Пловдив водата е определена като средно и умерено твърда (от 2,4 до и над 6,56 mg-ekv/dm³). Докато водата от язовирите "Кричим" и "Въча", съгласно протоколите за изпитване от 2019 и 2020 година, е със стойности за обща твърдост от 1,6 до 2,32 и макс. 

Неблагоприятните въздействия на твърдата вода са многобройни, но ето само най-популярните: - намаляване на експлоатационния срок на битова техника поради натрупване на варовикови отлагания; намаляването на ефективността на електроуредите води и до по-висок разход на електроенергия; честа подмяна на скъпоструваща битова техника (бойлери, перални, съдомиялни, кани, кафеварки и др.); чести ремонти на водопроводната система и нейни елементи. Освен това при взаимодействие със сапун и измиващи препарати твърдата вода създава "шлаки" върху нашата кожа. Тези образувания унищожават естествения липиден филм, който ни предпазва от стареене и климатични фактори, като запушва порите; - при къпане е възможно  да се появи микроскопична кора върху косата, като по този начин се причиняват обрив, сърбеж, сухота, пърхот, лющене на повърхностния  слой на главата. Котленият камък в твърдата вода се отлага в отделителната система на човешкия организъм, което води до бъбречни заболявания. 

Здравословните проблеми, до които води дългогодишното използване на твърда вода, утежняват допълнително семейния бюджет за прегледи и лекарства. По груби сметки, ако твърдостта на водата бъде понижена, ще се спестяват между 50 и 100 лева на месец в зависимост от използваните марки козметични продукти (кремове, лосиони за тяло, балсами за коса и маски), както и перилни и миещи средства.

Според статистиката заради необходимостта от закупуване на нови електроуреди, увредени от варовика, бюджетът на всяко домакинство олеква с по 1200 до 2200 лв. на всеки две години и половина.

Като добавим ремонтите и ежедневните разходи за минерална вода на годишна база, твърдата вода от чешмите ни излиза между 1000 и 5000 лева на домакинство. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай