Следвайте ни

За първи път от 1944 г.: Разбиха група за шпионаж, ръководена от топ разузнавач ВИДЕО

viber icon

Свързани новини

За първи път в новата ни история прокуратурата и ДАНС разбиха група за шпионаж. Бивш ръководен кадър на военното разузнаване е сочен за лидер на групата и е арестуван, съобщи Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Каква е схемата?

Соченият за водач е завършил образованието си в България и чужбина, като е и кадър на ГРУ. Преподавател е в служба "Военно разузнаване". Задачата му е била да изгради нелегална агентурна мрежа. Вербувал лица, които са имали достъп до тайните на НАТО и ЕС, допълват от държавното обвинение.

В групата участвала и съпругата на резидента, която има руско и българско гражданство. 

„Същата се е ползвала с доверието на руските дипломати, акредитирани у нас. Играла е ролята на посредник между Резидента и служител на Посолството на Руската федерация, като е предавала информация и парични средства. Документирани са разговори между нея и Резидента, както и нейни посещения в посолството", посочват от прокуратурата.

Другите участници в групата са били изключително подготвени: военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности. Тяхната роля е била да събират и да предоставят нерегламентирано на резидента класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, като са имали разрешение за достъп до нея.

От държавното обвинение пуснаха пред медиите записи на разговори между сочения за лидер на групата със съпругата му и с други участници в схемата. От прокуратурата разполагат и с кадри от видеокамери, на които се вижда жената да влиза и излиза от руското посолство у нас. Налице са и записи от обменни бюра, показващи как участници в шпионската мрежа обменят валута.

Лидерът се срещал с останалите на обществени места, в колата си или на спортни мероприятия. Срещите се уговаряли предварително. Имало и резервни дати и места. Давал указания как да се съхранява тайната информация на специални карти, а телефоните, които групата ползвала, били замаскирани като подаръци.

За да изнасят информация, военните снимали дори мониторите на компютрите си, като това продължавало с часове.

От ВАП допълват, че групата е действала от много време. "Тя е създала сериозна заплаха за националната сигурност на страната ни", коментира Милева пред Нова телевизия.

Заплащането

Стана ясно, че заловените са получавали заплащането за извършваната от тях незаконна дейност на ръка - в пликове. В един от записаните разговори се чува как резидентът казва, че помагачите ще получават 2000-3000 лева. Размерът на възнаграждението зависел от важността на изнасяната информация.

След разкриването на схемата един от обвиняемите е направил опит да избяга, но бил заловен бързо, в близост от руското посолство в София. 

Кои са обвиняемите?

Обвиняемите по случая са общо шестима. На всички тях е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".

Единият от участниците е ръководен кадър от Министерството на отбраната. Занимавал се с планиране и бюджет на ведомството.

Другият е от военното разузнаване. Той събирал информация за хибридни заплахи и рискове, включително и от Русия.

Третият участник е от военното разузнаване. Той бил изпращан на мисия с контингенти зад граница.

Четвъртият е бивш служител на военното разузнаване. Бил е секретар, военно аташе и аташе по отбраната в чужбина. Сега е директор на класифицираната регистратура в НС.

Коментарът на прокуратурата

„Разследването е от особено значение за сигурността на България, ЕС, НАТО и САЩ. Няма друг такъв случай след 1944 г. Започнали сме да забравяме да обичаме родината, че сме българофили, че защитаваме националния си интерес и да не го продаваме за жълти стотинки", каза главният прокурор Иван Гешев.

„Ние не мразим никоя чужда държава, но трябва и сме длъжни да защитим България”, добави той.

Поздравления за колегите, които работят, за да защитят интересите на България!
Преди огласяването на подробностите по случая Гешев направи коментар в Twitter. Той поздрави всички, които работят, за да защитят интересите на България и сподели цитат на генерал Иван Колев, който гласи: "Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България“.

 

Свързани новини

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Нали

Нали

20.03.2021 | 00:04

Руското посолство заяви, че арестуването на шпионите е ГРУБА намеса в руските интереси! Хаха

Отговори
1 1
Сик

Сик

19.03.2021 | 19:30

какво има да шпионират след като цялата армейска техника е тяхна отпреди повече от 30 г., а нова няма.

Отговори
5 2
Нали

Нали

20.03.2021 | 00:01

Радарите на новите F16!

Отговори
2 1
Гейшев Лошо Много лошо Щъ сънуваш Новичок

Гейшев Лошо Много лошо Щъ сънуваш Новичок

19.03.2021 | 15:55

Абе Гейшев колко хорица прати в зандана кога се кланяше на комунистическите си господари кога в онуй време са цитирали генерал Иван Колев Нима Гейшев смяташ че е къса памета на твойте съвипуксници как си рецитирал че Дружбата между БКП и КПСС е като слънцето и въздуха за всяко живо същество Гейшев Както си отидоха предишните ти господари така ще си идат и сегашните ти А ти ще отанеш в историята като едно мекере Както впрочем и съименика ти Гейшев История на мекере и беглец Знаеш ли Гейшев в коя посока шъ бягаш А от ГРУ ни мое да съ бяга Настъпихте мотиката мекерета продажници мерзавци Не пазители на България Продажници

Отговори
10 3
999

999

19.03.2021 | 15:25

Ако арестуват американските шпиони ще има ваксини за всички, те са в всяка партия

Отговори
8 7
Агент "Купър":

Агент "Купър":

19.03.2021 | 15:23

Ама сигурно ли е, че е за сефте след 1944г., защото по "комунистическо" бая шпиони на Запада са били прибарани... или иде реч само за такива на рашките?

Отговори
4 1
Нали

Нали

19.03.2021 | 15:18

Всички руснаци трябва да бъдат изгонени от територията на майка България! Ал(и)оша трябва да бъде демонтиран и раздробен на павета! До кога ще търпим руснаците на уститето на Камчия?

Отговори
7 11
Сик

Сик

19.03.2021 | 19:30

направо отивайте сс Сашко Йорданов да копаете окопи в Поморие. Тиква празна гербаджийска.

Отговори
6 4
до сикаджията

до сикаджията

19.03.2021 | 23:25

смучи бе червен ка.пут

Отговори
2 1
Предизборно шоу

Предизборно шоу

19.03.2021 | 14:49

Като по поръчка преди изборите :)

Отговори
13 5
Адмирации

Адмирации

19.03.2021 | 14:42

Браво на Никола Гешев

Отговори
7 7
И аз имам цитат Бащицата Махно

И аз имам цитат Бащицата Махно

19.03.2021 | 14:22

Бий белите докато почервенеят Бий червените докато побелеят Защото и едните и другите докопат ли се до власта по десет кожи искат да ви смъкнат от гърба А между впрочем ко търсят окупациони американски войски в суверенна България Каскет Ти може и да не ми отговаряш Други каскетчета може да изкарат по умни цитати заучени в школата на продажниците Симеоново Кви цитати рецитираше бре каскет за да влезеш в това свърталище на комунистически копой Изпита по Марксизъм Ленинизъм с колко го изкара Юдо

Отговори
10 7
Нали

Нали

20.03.2021 | 00:06

Славчо Атанасов е гeй!

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?