Следвайте ни

За първи път: Агенция прогнозира победа на Слави и 7 партии в новия парламент

viber icon

За първи път социологическа агенция прогнозира победа на Има такъв народ на парламентарните избори на 11 юли. В последното си изследване  Медиана на Кольо Колев дава първото място на партията на Слави Трифонов с 24% подкрепа, докато коалицията ГЕРБ-СДС има 21,4%. БСП за България има почти същия резултат от 21,3 на сто. ДПС събира 11,2%, Демократична България е със 7,2%, Изправи се!Мутри вън! са сигурни за парламента с 6,9%, а в него влизат и Български патриоти с 5,1 на сто. Това са резултати и анализ на базата на настроенията в страната. Не се отчита възможното влияние на гласуването в чужбина,застраховат се от агенцията.

Изследването е проведено в периода 10-15 юни 2021 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция Медиана и е реализирано със собствени средства.

Ето и основните изводи от изследването на Медиана:

Битката за първото място в предстоящите избори тепърва предстои. Има такъв народ изпреварва с около три процента основните си опоненти – ГЕРБ и БСП, които са с практически изравнени позиции. Същевременно избирателите на ИТН са най-неустойчивата и мобилна маса от избиратели въобще. Една трета от тях са млади хора до 30 години, близо 60 % планират да ходят на море. Трудно е да се прогнозира доколко Слави Трифонов ще успее да ги привлече пред урните през юли и дали няма да предпочетат нещо по-приятно.

Засега се очертава седем партиен парламент. „Патриотите“ успяват да обединят избирателите на предишните две отделни формации и преминават 4 %-та бариера. ДПС, Демократична България и „Изправи се! Мутри вън!“ запазват позициите си и са сигурни участници в следващия Парламент. При „БСП за България“ се наблюдава известен прилив, вероятно заради лансирания формат „широка лява коалиция“. ГЕРБ намалява своята популярност, но оставащите му избиратели са силно мобилизирани да защитят своята власт (а вероятно и обществените, и професионалните си позиции).
След изборите на 4-ти април ГЕРБ е изгубил една много важна позиция - позицията на силата. Преди избирателите (независимо дали харесват или мразят ГЕРБ) имаха едно наум, че това е силната партия, която управлява и може да продължи да управлява. Сега вече доминира усещането, че ГЕРБ е в слаба позиция – партията, която слиза от власт и след тези избори няма да управлява. Като цяло, това вещае загуба на т. нар. „конформен вот“ (гласуване за силния), както и на част от корпоративния (принуден) вот.
Независимо от летния сезон, може да се очаква повишаване на изборната активност. Данните показват значително повишаване на декларативната готовност да се участва в изборите. Можем да очакваме приблизително 3.5 – 3.6 млн. избиратели пред урните.


Като цяло, оценките за работата на служебното правителство са преобладаващо позитивни и силно контрастиращи на фона на оценките на предишното правителство. Вероятно, действията на служебното правителство по ревизия на предходната власт силно са се отразили и на оценките за главния прокурор Иван Гешев, както и на рейтинга на бившия министър председател Бойко Борисов.


 Очертава се сериозен проблем с ваксинацията срещу корона-вируса. Над 40 % от пълнолетните у нас не възнамеряват да се ваксинират, а още 29 % се колебаят дали да го направят. Остава да се надяваме, че нова вълна на корона епидемията няма да пришпори процеса на ваксинация.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

анонимен

анонимен

16.06.2021 | 14:19

Кольо, кой. Този още ли прави проучвания? Или по-точно нагажда според това кой плаща. И на 11 юли вечерта ще има пак оправдания.

Отговори
6 2
Избирател

Избирател

16.06.2021 | 13:57

Много,много ми се иска "Медиана"да е близко до резултатите.Ще стане интересно,бе хора.Ще се смени статуквото,може би не всичко е загубено...Спомнете си името на партията "Има такъв народ".Сега е времето,когато трябва да ни покажат,че името напълно отговаря на действията.

Отговори
3 8
Георги

Георги

16.06.2021 | 16:27

Повярвах му, но след като не състви правителсво, та дори и правителсво на малцинството или експерно правителсво, а подари управлението на още по лошата пария, която тя никога няма да бъде различна. БСП се доказа, че иска да управлява с ДПС и Васил Божков. Мисля, че Слави приключи с политиката, сега колкото и да обеснява, че щял да орави правителсво, вече не му вярвам. Излъга Българския народ и на всичко отгоре нагло, защото дори не се опита да състваи правителсвто. Изглеждаше, че плана е БСП, ДПС и Божков да си вземат каквото им трябва в рамките за два месеца и след това не им трябва влста. Историята помни 14.06.2013 година когато БСП и ДПС назначиха Пеевски за шеф на ДАНС. Слави -> никога повече не бих гласувал за него!

Отговори
7 3
мафия

мафия

16.06.2021 | 13:22

До кога мафията на ГЕРБ ще владее държавата? Всички структури трябва да се изграждат наново, с нови хора! Калинките са навсякъде.

Отговори
7 8
БЛАГОВ

БЛАГОВ

16.06.2021 | 12:52

ГЕРБ ПОТЪВАТ НЯМА ДА ИЗДЪРЖАТ НА НАПЪНА СРИВАТ СЕ ДО ЧЕТВЪРТА СИЛА ДО ИЗБОРИТЕ

Отговори
8 7
сигурно

сигурно

16.06.2021 | 12:50

Моите очаквания са ГЕРБ - 15%, БСП - 15%, ДБ - 15%, "патриоти" - 2%, отдръпване заради Марешки и пренасочване на ИТН

Отговори
4 6
Георги

Георги

16.06.2021 | 16:36

Благодарение на ИТН, ДПС, ще са втора политическа сила, защото няма ограничение за секциите в чужбина и може да се гласува по ощата. Единвения закон който приеха - ИТН, ДПС, БСП и Мая Манолова. В моемнта хората с двойно граждансвто в Турция са над 600 000 хил. души, ако всички се активират да гласува + гласовете в България, ще стане страшно. Българския народ е разделен и ще ни разпръснат гласовете по различни парий и това дава сила на обединената пария ДПС да си съберат гласовете на едно. Дори не искам да си помисля, какво би се случило.

Отговори
4 3
Българин

Българин

16.06.2021 | 18:27

Отговарям Ви,защото за пръв път чета подобна прогноза.Аз лично не бих се радвал,ако това се случи,но така ни се пада.То не бе омраза към друго мислещите,далавери,злоба,кражби от народа и още много други неща.Стигнахме до там,че другите държави да ни наказват.Няма вече нищо,което да ни обединява, освен омразата помежду ни.Ние трябва да се засрамим и да понесем последствията от неразумното си поведение.

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?