49
Следвайте ни

За да не се преписва онлайн: Оформят присъствено срочните оценки на учениците

viber icon

Текущите изпитвания, особено контролните и класните работи, необходими за оформяне на оценките в края на първия учебен срок, да се провеждат присъствено. Правилото да важи за всички ученици с изключение на тези, които се обучават от разстояние по здравословни причини, удостоверени с медицински документ. Такива указания даде министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в писмо до началниците на регионалните управления на образованието (РУО) във връзка с приключването на първия учебен срок на 31 януари 2022 г. Това е необходимо условие за гарантиране на обективност и равнопоставеност при оценяването на усвоения материал, пише в документа.

Както "Марица" разказа, сред родителите вече настъпи напрежение заради неравните условия за провеждане на важните писмени изпитвания на децата, които учат присъствено и онлайн.

Масова практика при изпитване от къщи е да се подсказва от възрастен или да се преписва от съученик, който споделя отговорите на заданията през Вайбър или Месинджър. Учители пробват да пресекат тази практика, като разбъркват въпросите и така всеки получава индивидуална конфигурация от задачи в теста, но пак няма гаранция, че не се ползва второ устройство - дори при изпитване с включена камера в реално време в Гугъл Мийт.

Съгласно действащия в момента регламент общините с 14-дневна заболяемост под 250 на 100 000 души се учи присъствено без тестване за COVID-19. В общините с по-висока заболяемост присъственият учебен процес е осигурен чрез изследване на учениците с неинвазивни бързи антигенни тестове. В тези случаи се допуска индивидуално обучение от разстояние в електронна среда при определени условия: по здравословни причини на ученика или член на семейството му, както и по избор след разрешение от началника на РУО.

Според наредбата за организация на дейностите в училищното образование началникът на РУО може да даде разрешение за онлайн обучение на ученици с висок успех, малко отсъствия по уважителни причини и доказана ангажираност към учебния процес до момента. Министър Денков изисква от началниците на РУО да обръщат специално внимание и да осъществяват контрол за всеки отделен случай. Министерството на образованието и науката (МОН) ще проверява дадените разрешения.

МОН настоява учениците, които по здравословни причини или по желание на родителите си продължават обучението си от дистанция дори след като техните съученици са се върнали в училище, да се явяват присъствено в часовете за писмено или устно оформяне на срочните оценки.

Това може да стане с еднократно изследване с бърз антигенен тест в училище или представяне на „зелен сертификат“. По изключение е допустимо писменото или устно изпитване да се проведе индивидуално, без ученикът да се тества или да представя документ за преболедуване или ваксиниране, ако индивидуалните дейности се провеждат извън времето на присъствен учебен процес на паралелките. Това е регламентирано в заповедта на министъра на здравеопазването от 26 ноември т.г.

При същите условия задължително присъствено се полагат също индивидуалните изпити за определяне на срочна оценка при повече от 25% отсъствия от часовете по съответния учебен предмет, приравнителните изпити, изпитите за промяна на оценката. В тези случаи изпитите се провеждат от комисии в училище.

Министерството на образованието и науката насърчава всяка реализирана възможност за провеждане на присъствени учебни часове, консултации, текущи проверки на знанията и изпити при спазване на въведените противоепидемични мерки.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Спрете се!

Спрете се!

23.12.2021 | 18:59

Поредната незаконна заповед, която противоречи на предходните на МЗ и МОН. Няма как след като детето е получило официално разрешение от РЗИ за ОРЕС да го задължите да ходи присъствено за "оформяне" на оценки. Детето е правило класни и тестове онлайн, изпитвали са го устно с камера и микрофон онлайн, оценките му са на 100 % легитимни. Какво ще стане, ако детето не отиде да го "оформят" присъствено????? Да не би да го лишат от срочна оценка??? Ако искате да стигнете до съд, продължавайте в същия дух.

Отговори
3 0
ДОК

ДОК

23.12.2021 | 13:55

Соросоидният, "академик", като дете на Момона?

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?